Undvik ny nedstängning – begränsa smittan

28.9.2020 klo 09:59 Kolumner Peter Östman

Finland hörde till ett av de få länder som klarade av att hantera vårens coronakris på ett balanserat sätt. Visst har det också höjts kritiska röster för att en del branscher tvingades till en ”lock down”, det vill säga att stänga ned sin verksamhet. Stängningen av trafiken till och från Nyland fick också utstå kritik. Med facit i hand kan man konstatera att besluten var de rätta. Mänskolivet prioriterades. Samtidigt ville man för-dröja smittspridningen, att jämna ut kurvan, så att sjuk-vården skulle klara av arbetsbördan. Så här långt tycker jag att Finland klarat av den enorma utmaningen som coronan ställt till med.

Tyvärr befinner vi oss nu i den andra vågen. Hösten kommer att bli tuff. Antalet nya covid-19-fall har i Finland under de senaste veckorna ökat i hela landet och inom allt fler sjukvårdsdistrikt. Ökningen i såväl incidensen som andelen positiva test-resultat, de större svårigheterna i att spåra smittkällor och ökningen i fortsatt spridning av infektioner förutspår en övergång till en upptrappningsfas. Institutet för hälsa och välfärd THL rapporterar att över 50 procent av dem som testats positiva är yngre än 30 år. Under vecka 38 var smittkällan oklar i cirka 44 procent av fallen. Smitta har förekommit bland annat inom familjekretsar, hobbyverksamhet, läroanstalter och på privata tillställningar.

Med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar ska epidemin nu bekämpas i första hand genom lokala och regionala åtgärder. Den snabbt hotande försämringen av epidemiläget kräver dock snabba reaktioner och proaktiva åtgärder. Kommande tisdag samlas regeringen för att diskutera hur man ska hantera och bromsa epidemin. Jag tror inte att någon önskar sig en ny nedstängning i likhet med vårens ”lock down”.

Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen sade i torsdags, i en intervju för Ilta-Sanomat, att hon är förvånad över hur få regionala restriktioner som införts. I följande andetag uppmanar hon till mera distansjobb. Faktum är att en stor del av företagens anställda som har sådana arbets-uppgifter att de kan jobba på distans redan gör det. Centerns nya partiledare, Annika Saarikko, är mera konkret.  Hon nämner bland annat införandet av restriktioner gällande nattklubbarnas öppettider.

Vi har inte råd med en ny nedstängning av samhället. Eftersom en stor del av coronasmittan bevisligen spridits under nattliga besök på pubar och krogar, bör man rikta restriktionerna rätt. En stängning av pubar, krogar och nattklubbar tidigare på kvällen, är en billig lösning i förhållande till en total nedstängning av hela samhället. Konkreta åtgärder behövs för att undvika en ny ”lock down”.

Peter Östman, riksdagsledamot (kd)

Ylös