”Arvokas askel oikeaan suuntaan” – Tyttöjen sukuelinten silpominen aiotaan säätää rikoslaissa rangaistavaksi nykyistä selkeämmin

1.10.2020 klo 07:13 Politiikka Merja Eräpolku

Lakivaliokunnan mukaan tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen tulee säätää rikoslaissa rangaistavaksi nykyistä selkeämmin. Eduskunnan lakivaliokunta hyväksyi osin kansalaisaloitteen, joka vaatii tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämistä erillislailla.

– Lakivaliokunnan päätös on arvokas askel oikeaan suuntaan. Laki ei toki yksin riitä, vaan sen tueksi tarvitaan muun muassa eri alojen ammattilaisten kouluttamista silpomisesta ja sen ennaltaehkäisystä, Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni sanoo.

Suomen World Vision on ollut aloitteessa mukana asiantuntijajärjestönä.

Silpominen katsotaan Suomen nykylainsäädännössä törkeäksi pahoinpitelyksi. Lakivaliokunta ehdottaa, että silpomisen rangaistavuutta selkeytetään säätämällä rikoslakiin erityinen rangaistussäännös. Samalla on perusteltua selvittää muita rikoslain vaihtoehtoja. Valiokunta hyväksyi kansalaisaloitteen esityksen muutettuna, sillä aloitteessa vaadittiin silpomisen kieltämistä erillisellä lailla.

Kun silpominen on entistä selkeämmin kielletty, eri viranomaisten on helpompi ottaa se puheeksi hyvissä ajoin.

– Kun silpominen on entistä selkeämmin kielletty, eri viranomaisten on helpompi ottaa se puheeksi hyvissä ajoin, Gothóni sanoo.

– Näemme myös todella tärkeänä sen, että aloitteen myötä tämä myös suomalaisia tyttöjä koskettava ihmisoikeusrikkomus on noussut voimakkaammin julkiseen keskusteluun.

Suomen World Vision tekee silpomisen vastaista työtä Keniassa ja Somaliassa sekä osallistuu silpomisen vastaiseen vaikuttamistyöhön Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi, että Suomessa asuu noin 3000 tyttöä, jotka ovat vaarassa joutua silvotuiksi. Lakivaliokunta vaatii valtioneuvostoa antamaan tarvittavat lakimuutokset eduskunnan käsiteltäviksi kuluvan vaalikauden aikana.

Valiokunnan mietintö on tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen osalta yksimielinen. Poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen osalta valiokunnan mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta.

Lue lisää artikkelista: – Tyttöjen sukuelinten silpominen on aina kriminalisoitava teko, mutta poikien ympärileikkausta ei olisi pitänyt sekoittaa mietintöön, lakivaliokunnan jäsen Antero Laukkanen sanoo

Ylös