Annika Lyytikäinen: ”Kristdemokratins trådar är gamla och slitstarka”

20.6.2022 klo 19:00 KD-Svenska Annika Lyytikäinen

Att vår kristdemokratiska ideologi – ja, ens dess existens – är obekant för såväl väljare, media som till och med ibland oss kristdemokrater själva är egentligen ingen överraskning då man tänker på den lilla mängd litteratur som getts ut om ämnet på de inhemska språken.

Den i våras utkomna boken har sin grund i den av Civitas 2002 utgivna Det gemensamma bästa – om kristdemokratins idégrund, som förövrigt har samma bakgrundsverk som Esa Erävalos finska bok med samma namn, men 20 år senare är det hög tid för en uppdatering där majoriteten av kapitlen aldrig innan sett dagens ljus.

Den drygt 300 sidor långa, inbundna boken är en riktigt bra inledning till kristdemokratin även för den som varit ideologin trogen en längre tid. De fristående kapitlen av 11 olika skribenter med bakgrund inom svensk kristdemokrati belyser noggrant kristdemokratiska grundbegrepp såsom personalism, subsidiaritet, social marknadsekonomi och naturrätt.

Även det tabubelagda ämnet politik och religion diskuteras så omfattande, att du säkerligen kan få kaffebordsdiskussionerna i din lokalavdelningen att nå nya höjder efter att ha läst det. Den breda skaran skribenter bidrar till ett mångsidigt vändande och vridande på vår ideologi.

Den största behållningen får jag ändå av att kristdemokratin sätts i en flera hundra år lång, europeisk kontext. Bakgrunden till hur och varför kristdemokratin uppstod som ett mittenalternativ efter franska revolutionen belyses, likaså kristdemokratins framfart i Norden.

Vilka var de samhällsproblem kristdemokratin ursprungligen skapades för att svara på, och på vilket sätt blir ideologin relevant idag? Som min tidigare ordförandekollega från Kristdemokratiska Ungdomsförbundet i Sverige, Nike Örbrink skriver i förordet: ”Det går aldrig att förstå hur om man inte förstår varför. Att förstå ideologiernas principer är grunden för att också kunna navigera politiskt.”

Per Landgren skriver i ett av sina kapitel: ”När man synar den kristdemokratiska politiska filosofin i sömmarna finner man att trådarna är gamla och slitstarka”. Det är även mitt intryck efter att ha plöjt igenom boken. Jag rekommenderar varmt att beställa sig ett exemplar från Timbro (per epost för att fixa frakt till Finland), och att många finländska kristdemokrater kommer stärkta tillbaka till kampanjfälten efter en riktigt givande sommarlektyr!

Ylös