Essayah vaatii hallitusta turvaamaan terveydenhoito työtaistelutilanteessa

8.9.2022 klo 19:12 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah muistutti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla, että terveydenhuolto on tällä hetkellä vakavassa kriisissä. Työntekijät ovat uupuneita, ja työtaistelutoimenpiteet saattavat uhata jopa ihmishenkiä.

Sote-alan henkilöstön uupuminen ja kuormittuminen on ollut kyllä tiedossa jo pitkään, mutta asiaan ei Essayah’n mukaan ole kuitenkaan tullut muutosta.

– Nyt sitten tilanne on päästetty siihen pisteeseen, että asiakkaiden terveys ja henki saattavat vaarantua, ja siksi joudutaan tekemään laki sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden turvaamisesta työtaistelutilanteessa.

Mutta tällä lailla hallitus ei kyllä voi välttää vastuuta tilanteesta, johon sote-ala on ajettu, eikä hoitajien hätähuutoon voida olla vastaamatta. Vastaavasti jos nämä palvelut halutaan myöskin maanlaajuisesti turvata ensi vuoden alusta, kun hyvinvointialueet lähtevät liikkeelle, niin rahoitusmallia on korjattava.

Onko hallitus tuomassa lain sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden turvaamisesta työtaistelutilanteessa ajoissa, koska lakot uhkaavat alkaa 16.9.

Kristillisdemokraatit on tänään julkaissut soten korjaussarjan, ja toivoo vastaavia esityksiä myös hallitukselta.  Essayah kysyi, onko hallitus tuomassa lain sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden turvaamisesta työtaistelutilanteessa ajoissa, koska lakot uhkaavat alkaa 16.9.

– Meistä kenen tahansa omainen, esimerkiksi, saattaa olla silloin hoidon tarpeessa. Ja minkälaisin toimin hallitus vastaa tähän vakavaan hoitajapulaan ja hoitajien uupumiseen, Essayah kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén kertoo, että sosiaali- ja terveysministeriössä on viime päivinä valmisteltu lainsäädäntöä, joka lähtee nimenomaan siitä, että kun on teho-osastoille julistettu lakko, johon ei oltaisi antamassa suojelutyötä, niin siihen voitaisiin puuttua, että kenenkään henki ei vaarantuisi.

– Tällainen lainsäädäntö ei ole mikään yksinkertainen asia, niin kuin jokainen ymmärtää, sitä ovat parhaat juristimme olleet tekemässä.

– Olemme tänä aamuna sosiaali- ja terveysalan ministeriryhmässä tätä asiaa käsitelleet, jatkamme sitä huomenna. Saamme tämän lain varmasti alkuviikolla eduskuntaan.

Lindén vakuuttaa, että työtaisteluihin pystytään vaikuttamaan.

– Ainakin näihin laajimpiin eli Turun yliopistollisen sairaalan ja OYSin työtaisteluihin, jotka ovat uhkaamassa pysäyttää kokonaan teho-osastot.

Ylös