Parantumattomasti sairas kansanedustaja Antero Laukkanen avautuu julkisesti Radio Deissä – ”En lopeta rohkaisua ja auttamista”

8.9.2022 klo 23:43 Henkilöt KD Lehti

– Olen koko elämäni rohkaissut ja auttanut ihmisiä, miksi lopettaisin sen nyt, perustelee heinäkuussa tyrmäävän diagnoosin saanut kansanedustaja Antero Laukkanen uutta avaustaan.

Parantumattomaan sairauteen, ALS:iin, sairastunut Antero Laukkanen alkaa perjantaina 9. syyskuuta julkaista Mooseksen päiväkirja -nimistä podcastia. Sitä kuullaan viikoittain Radio Deissä ja Dei Plus -palvelussa.

Podcastissa kansanedustaja jakaa julkisesti tietoa sairautensa etenemisestä sekä peilaa syvimpiä tuntojaan vääjäämättömän luonnonvoiman lailla etenevän taudin kantajana.

Podcastissa kansanedustaja jakaa julkisesti tietoa sairautensa etenemisestä.

– Kuukauden päivät mietin, mikä on julkisuuden henkilönä oikea tapa kertoa sairaudesta. Vaimoni kanssa koimme, että on oikein tuoda asia esille. Ensin itkin sairauttani, nyt itken rakkauden ja myötäelämisen määrää. Välillä on melkein tunne, että jalat eivät ole maassa kiinni, vaikka mies on. Tuntuu, että rukouksen kädet ja ihmisten myötätunto kantavat, Laukkanen kuvailee.

Antero Laukkanen myöntää, että uutinen parantumattomasta lihakset surkastuttavasta liikehermosairaudesta oli shokeeraava.

– Se tuli keskellä sydänkesää ja täysin puun takaa, ilman mitään aavistusta. Kuukauden päivät siinä meni, kun itkimme vaimon kanssa silmämme kuiviksi.

Syksyyn saavuttaessa Laukkanen kertoo saaneensa tuhansia viestejä, joissa ihmiset ovat osoittaneet myötätuntoa ja rinnallakulkemisen halua.

– Olen ajatellut tulevaa matkaa ja omia tunnevaihteluitani, jotka ovat valtavan kirjavat. Haluan tulla lähelle ihmisiä, jotka radiossa tai Dei Plussassa podcastia kuuntelevat.

– Tiedän osan olevan liikuntakyvyttömiä, osan sairaita ja väsyneitä. Haluan lähestyä myös heitä kertomalla omasta prosessistani, siitä miten sairauteni etenee.

Kansanedustaja varoittaa, että podcast saattaa sisältää myös yhden yhteiskunnallisen kannanoton. Sen sisällön hän paljastaa jo etukäteen.

– Haluan jakaa tätä matkaani myös omaishoitajien kanssa. He ovat aivan valtavan urhea joukko, ja he hoitavat uskollisesti läheisiään lähes kokonaan ilman yhteiskunnan tukea. Heille suunnatun tuen puute on suuri häpeä suomalaiselle yhteiskunnalle.

Mooseksen päiväkirja Radio Deissä ja Dei Plussassa 9. syyskuuta alkaen joka perjantai kello 7.30 ja 14.25.
Radio Dei on Suomen ainoa valtakunnallinen kristillinen radioasema ja maamme tunnetuin kristillinen media.

Antero Laukkanen elää sairautensa kanssa kuten lemmikkinsä, päivän kerrallaan. (Kuva: Radio Dei)

Ylös