Heja Sverige – Nyt länsinaapurista mallia!

6.11.2022 klo 17:20 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kummasteli eduskunnassa sekä KD-Lehden kolumnissa täysin aiheesta Euroopan komission luontotyyppien kuten metsien ennallistamisasetusta. ”Yksi omituisimmista, mitä Brysselin säädösapparaatti on ulos suoltanut.” Samaten Essayah soimaa Marinin hallituksen kantaa niin ympäripyöreäksi, ettei siitä tiedä onko hallitus ”puolesta, vastaan vai pikemmin päinvastoin”.

Miksei oteta mallia Ruotsista? Essayah kysyy. Siellä komission esitystä vastustetaan, koska se rikkoo läheisyysperiaatetta. Metsäpolitiikka kuuluu kansalliseen päätäntävaltaan, siksi Essayah käskyttää EU:ta pitämään näpit irti metsistämme.

Ruotsille voisi antaa pari vinkkiä. Ruokaturvaa, kriisinkestävyyttä ja huoltovarmuutta pääsisi parantamaan KD:n 100 keinon valikoiman kera. Ja puolustusvoimistamme voisi Ruotsin lisäksi saada oppia moni muukin Euroopan maa.

Ruotsin ratkaisuja voi ihailla, muttei kritiikittömästi. Hyvien päätösten lisäksi esimerkkiä voi ottaa myös siitä, miten asioita ei pitäisi hoitaa.

Ruotsin ratkaisuja voi ihailla, muttei kritiikittömästi. Hyvien päätösten lisäksi esimerkkiä voi ottaa myös siitä, miten asioita ei pitäisi hoitaa. Hyvinvointivaltion pohjoismainen mallimaa otti liian pitkään avosylein vastaan maahanmuuttajia – myös lähes puoli miljoonaa suomalaista – mutta ei lopulta kyennytkään kantamaan anteliaisuutensa seurauksia. Kotoutuminen ei onnistunut.

Jengiväkivalta pääsi Ruotsissa niin pahoihin mittoihin vuosikymmenten aikana, että Kristerssonin tuoreeseen hallitukseen nimitettiin ensi kertaa sisäinen ”puolustusministeri” eli väestönsuojeluministeri.

Ruotsissa vaihtui juuri valta, kun porvarihallitus aloitti kautensa. Vaalien suurin menestyjä, oikeistopopulistinen Ruotsidemokraatit ei sentään päässyt hallitukseen, mutta sen tukea tarvitaan vähemmistöhallituksen päätösten takaajana valtiopäivillä. Puolueella oli pitkään niin huono maine, ettei sen kanssa suostuttu tekemään minkäänlaista yhteistyötä. Moderaattien, Kristillisdemokraattien ja Liberaalien yhdessä Ruotsidemokraattien kanssa muodostama oikeistokoalitio tekee nyt poikkeuksen.

Kristerssonin hallitukseen tuli kuusi KD-ministeriä ja energia- ja elinkeinoministeriksi valitulle Buschille kirsikaksi kakussa varapääministerin luottamustehtävä.

Ebba Busch on johtanut vuodesta 2015 Kristillisdemokraatteja. 28-vuotiaana puheenjohtajaksi valittu valovoimainen Busch on kasvattanut näkyvyyttään ja uskottavuuttaan. Voittoa ei vaaleissa varsinaisesti tullut, kun kannatus laski prosenttiyksikön, mutta Kristerssonin hallitukseen tuli kuusi KD-ministeriä ja energia- ja elinkeinoministeriksi valitulle Buschille kirsikaksi kakussa varapääministerin luottamustehtävä.

KD-Lehden päätoimittaja Kristiina Kunnas. (Kuva Jani Laukkanen)

Ylös