Varakansanedustaja Kauko Turunen Parkanosta: Koko Kansan Kauko aloittaa eduskuntavaalikampanjaan

22.12.2022 klo 20:03 Henkilöt Kristiina Kunnas

Koko Kansan Kauko eli Parkanon Kauko Turunen lähti ehdolle eduskuntaan Pirkanmaalta. Viime vaaleissa viittä vaille 2 600 ääntä saanut Turunen on varakansanedustaja, aluevaltuutettu ja Parkanon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Kauko Turunen haluaa olla ihmisläheisin ehdokas mitä löytyy. Turunen julkisti ehdokkuutensa joulukuussa Parkanon KD:n ja Parkanon puolesta -valtuustoryhmän yhteisessä kahvitapahtumassa.

Turunen toimii Parkanon kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ja on myös Pirkanmaan aluevaltuutettu.

Työnkuva muuttui tänä syksynä, kun 260 henkeä työllistävä Kaukomaalaus myytiin lokakuussa Ruotsin suurimmalla pintapalveluita tarjoavalle yritysryhmällä Layer Groupille.

Turunen perusti Kaukomaalauksen 1981. Hän siirtyi yrityskaupan myötä vanhemmaksi neuvonantajaksi. Hän omistaa pienen siivun ruotsalaisesta emoyhtiöstä.

Turunen siirtyi yrityskaupan myötä vanhemmaksi neuvonantajaksi, ja omistaa ”edelleen siivun”.

– Vastuun taakka on pienentynyt.

– En ole enää niin hektisesti töissä kuin aiemmin, mutta kyllä minulta aika paljon asioita kysytään.

Ehdokkuus eduskuntavaaleissa oli pohdinnassa viimeiseen saakka, vaikka paikallislehti Pohjois-Satakunta pitikin uutisessaan Turusen mukaanlähtöä odotettuna.

– En ollut ollenkaan varma, että lähtisin.

– Haluan olla ehdolla puolueen vuoksi. Ja onhan minulla toki yrittäjänä annettavaa, Turunen tietää.

Hän on kokenein yritysguru kun vertailee Pirkanmaan ehdokkaita. Muiden puolueiden listoilta ei löydy hänenkaltaistaan kokemusta: yli 40 vuotta yrittäjänä ja suurena työnantajana.

Kauko Turunen tunnetaan helposti lähestyttävänä ja lähestyjänä.

– Menen sinne missä ihmiset liikkuvat. Toritapahtumissa näkee useita kerralla. Se on minulle tärkeää.

Yrittäjyys on Turusen teemoista ensimmäisenä.

– Mutta väistämättä nyt on kyllä puututtava päivänpolitiikkaan. Sähkön ja ruuan hinta eivät voi jatkaa nousemistaan. Maataloutta on tuettava. Tuntuu, ettei maanviljelijää kunnioiteta enää pätkääkään. Omavaraisuuden pitää kuitenkin olla kunnossa, Turunen vaatii.

Turunen lähti jo nuorena miehenä yrittäjäksi. Hänellä on kannustuksen sana niille, jotka pohtivat yrittäjyyttä.

– Se on riski, mutta jos haluaa lähteä yrittäjäksi, voi kovalla työnteolla menestyä.

Ei heti lähdetä Miamiin kun saadaan rahaa! Moni yritys kaatuu liian leveään elämään. – Turusen neuvo tulevalle yrittäjälle

– Jos olet innokas tekemään työtä ja määrätietoinen, voit onnistua. Mutta pitää muistaa, että kun firmalle kertyy rahaa, niin et voi omassa taloudessa käyttää rahaa sen enempää kuin palkkatyössä käyvänäkin voisit, Turunen ohjeistaa.

– Ei heti lähdetä Miamiin kun saadaan rahaa! Moni yritys kaatuu liian leveään elämään.

– On oltava nöyrä ja ahkera, hän muistuttaa.

Kauko Turunen, joulu

Kaukomaalaus haastettiin juuri lahjoittamaan joulukuusi Parkanon kirkkoon. Turusella on paljon tuttuja ympäri maata, mutta omalla paikkakunnalla hän on kaikkien tuntema.

 

Ylös