Peter Östman mötte grupp med judar som överlevt förintelsen

3.8.2023 klo 15:08 Artiklar KD Lehti

Denna sommar har det talats mera om rasism och antisemitism mera än någonsin tidigare. Debatten behövs. Klara ställningstaganden behövs. Resolutioner och proklamationer i festtal är i och för sig nödvändigt. Konkret handling är ännu bättre. Det är nu 78 år sedan nazisternas största koncentrations- och förintelseläger, Auschwitz-Birkenau, befriades.

På 1.8 hade KD:s gruppordförande, ordföranden för riksdagens Israel vängrupp Peter Östman möjlighet att bevittna konkret handling, när han fick träffa några åldringar som överlevt förintelsen. Alla dessa var då barn. Några av dem tvingades vara i koncentrationslägret tills de befriades, några hade lyckats fly.

Peter Östman med Israel Ystävysseura ry:s lägerkoordinator Aira Niemelä.

Tidigt tisdag morgon anlände en grupp från Israel till Heinäkallio lägerområde i Kangasala. Som värdar för besöket står Uusheräys ry och Israel Ystävyysseura ry med Arja Niemelä som koordinator.

Sommarlägret har varit tradition i några år och syftar till rekreration för förintelsens överlevande. Projektet är ett trepartssamarbete. Den tredje partern är den Israeliska organisationen Machaseh. Med i ressällskapet är grundaren och direktören för Machaseh Lena Levin.

Hon berättar om organisationens verksamhet i Israel:
– Vi har ett program som syftar till att stödja förintelseöverlevande i deras dagliga liv. Detta gör vi genom hembesök och praktisk assistans som reparation av lägenheter, socialbidrag och hjälp till statliga myndigheter. Kunderna har tillgång till vårt distributionscenter för kläder, mat och andra nyttiga föremål.

Många av de äldre bor ensamma och lider av isoleringen. Machaseh organiserar sociala evenemang inklusive resor, konserter, gruppmöten och fester.
– Genom detta vill vi ge dem möjlighet att synas och höras i samhället, säger Levin.

Machasehs arbete består också av humanitärt bistånd, rådgivning och terapi. Vidare säger Lena Levin att alla människor som kommer till dem tas emot med kärlek och förståelse.

– Genom samtal med dem arbetar vi med att ta reda på vilken hjälp som behövs på alla plan. I många fall inkluderar detta rådgivning eller terapi. Vi har ett team av proffs som tillhandahåller denna tjänst.

– Dessutom arbetar vi för att främja värden om respekt, fred och jämställdhet mellan kvinnor och män. I alla våra relationer, oavsett om det är med socialtjänst, församlingar eller organisationer, är vi tydliga med våra kärnvärden, betonar Levin.

Peter Östman hade också möjlighet att diskutera med en annan av organisationens grundare Alexander Berman. Berman samarbetar med olika parlamentariker i Knesset, främst i frågor som gäller äldre mänskors rättigheter till en värdig ålderdom.

Östman höll en politisk översikt och berättade om Israel vängruppens arbetet i riksdagen, om samarbetet med Israel och  ambassadören, samt med det judiska samfundet i Finland.

Ylös