Våra riksdagskandidater: En intervju med Arvid Karell i Vasa valkrets

25.1.2023 klo 12:22 Artiklar Leo Byskata

Arvid Karell är en 24 år gammal studerande från Solf i Korsholm. Då han inte jobbar i lagret på Agrolink eller säljer böcker med sin gamle far så är han föreningsaktiv i byn eller politiskt aktiv på det lokala, nationella eller nordiska planet.

Vad var det som fick dig att bli engagerad i politiken?

I Korsholm hade vi för fyra år sedan en rätt intensiv period i kommunalpolitiken då det var på tapeten att vi eventuellt skulle slå oss ihop med Vasa stad. Som tur är förblev vi självständiga men den jag röstade på i kommunalvalet tyckte annorlunda. Jag var så missnöjd över det att jag bestämde mig för att ta tag i saker själv.

Varför valde du KD som parti? Vad är det som Kristdemokraterna erbjuder som ingen annan har?

Kristdemokraterna erbjuder praktiska lösningar inlindade i sunda värderingar. Det jag tycker bäst om med den kristdemokratiska ideologin är att den till skillnad från alla andra ideologier utgår ifrån att människan inte är perfekt. Det är oslagbart att utgå ifrån människan då man tar politiska beslut, det är ju dem det påverkar.

Vad har varit mest lärorikt och vad har varit mest utmanande under din politiska karriär?

Det mest lärorika har nog varit den sociala biten. Jag har aldrig varit en särskilt social person och hade i sena tonåren såpass mycket social ångest att jag inte kunde vara i skolan. Att gå från det till att gå på möten, delta i debatter och hålla tal har varit väldigt svårt men lärorikt. Det har också stundvis varit det mest utmanande. Annars har det mest utmanande varit alla resor, särskilt förra året då jag flera gånger besökte Sverige och Norge för olika politiska tillställningar. Skulle jag få bestämma själv skulle jag helst sitta i ensamhet där hemma och läsa mina böcker i salig andakt men eftersom plikten har kallat har det blivit några färder både när och fjärran de senaste åren.

Nu är det dags att ge tillräckligt med stöd till vården, jordbruket, familjerna och infrastrukturen.

Nu ställer du upp som kandidat i riksdagsvalet. Vilka frågor är det som du vill lyfta fram i detta val?

Det är kärnverksamheten. Den har de senaste åren fått ge vika för partiers ideologiska intressen och symbolpolitiska projekt. Nu är det dags att ge tillräckligt med stöd till vården, jordbruket, familjerna och infrastrukturen. Svårare än så är det inte och det behöver inte vara det heller.

Hur kommer din riksdagsvalkampanj att se ut?

Jag kommer huvudsakligen att fokusera på två saker. Det ena är sociala medier och det andra är människomöten. Sociala medier är kostnadseffektivt och man har möjlighet till stor spridning. Många människomöten vill jag också ha eftersom det är människorna jag gör detta för och för att de ofta har någonting intressant att berätta eller lära mig.

Ylös