Räsänen hyvästeli puoluehallituksen KD:n puheenjohtajana

8.8.2015 klo 10:48 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien väistyvä puheenjohtaja puolusti voimakkaasti maahanmuuttajien asemaa ja ampui alas kärjistyneessä keskustelussa esiintulleita harhaluuloja.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen puhui tänä aamuna viimeistä kertaa puolueen puheenjohtajan roolissa puoluehallitukselle. Elokuun lopussa pidettävässä puoluekokouksessa viestikapulan seuraajalleen jättävä Räsänen nosti puoluehallitukselle pitämässään jäähyväispuheessaan esiin erityisesti maahanmuuttajat ja maahanmuuttopolitiikan.

Maahanmuuttajat ovat hyvin monimuotoinen ryhmä. Heissä on rikkaita ja köyhiä, huippuammattilaisia ja erikoisosaajia, mutta myös lukutaidottomia

– Pidän huolestuttavana maahanmuutosta käytävää kärjistynyttä keskustelua, joka saattaa äärimmillään myös lisätä maahanmuuttajien kohtaamaa väkivaltaa ja rasismia, Räsänen sanoi.

Hänen mielestään erityisen sytykkeen kärjistyneelle keskustelulle antoi tänä kesänä kansanedustaja Olli Immosen facebook-kirjoittelu. Räsäsen mukaan kärjistävistä lausunnoista tuleekin herkästi itseään toteuttava ennustus.

– Voimakkaat vastakkainasettelut ja kärjistynyt keskustelu voivat johtaa siihen, että maahanmuuttajat jäävät yhä enemmän yhteiskunnan ulkopuolelle, mikä taas lisää niitä ongelmia, joita maahanmuuttoon kielteisesti tai kriittisesti suhtautuneet ovat tuoneet esille.

Räsänen ampui puheessaan alas maahanmuuttoon liittyviä sitkeitä virhekäsityksiä. Räsänen muistutti, että maahanmuutto käsitetään usein harhaanjohtavasti lähinnä pakolaisuuden kautta. Suomeen on viime vuosina tullut pitkäaikaista oleskelua varten ulkomailta yli 35 000 henkilöä vuositasolla ja heistä suojelua hakevia turvapaikanhakijoita oli vain alle 10 prosenttia.  Suurin osa maahanmuuttajista tulee Suomeen työn, opiskelun tai puolison perässä.

– Maahanmuuttajat ovat hyvin monimuotoinen ryhmä. Heissä on rikkaita ja köyhiä, huippuammattilaisia ja erikoisosaajia, mutta myös lukutaidottomia.

Kuluneella kaudella sisäministerinä maahanmuuttoasioista vastannut Räsänen korosti, että vastuullisen maahanmuuttopolitiikan tavoite ja lähtökohta on, että maahamme jo muuttaneet ihmiset ovat tervetullut osa suomalaista yhteiskuntaa.

– Suomi on pieni maa ja sitä on aina rakennettu yhdessä.

 

Ylös