”Keskusta hoipertelee alkoholipolitiikassa”

20.5.2016 klo 13:18 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mielestä Keskustan hoipertelu alkoholipolitiikassa on ollut surullista katsottavaa. Keskustan eduskuntaryhmän kanta ratkaisi sen, että jatkossa vähittäiskaupoissa myydään nelosolutta, vahvoja lonkeroita ja limuviinoja.

Samalla ratkaisulla Alkojen myyntiaikaa jatketaan iltayhdeksään ja ulkomainen nettikauppakin oltaneen täysin vapauttamassa.

Keskusta lipesi alkoholilain muutoksissa liberaalimpien hallituskumppanien hahmottelemaan kompromissiin. Kokoomukselle ja perussuomalaisille olisi tosin maistunut vieläkin vapaampi ja väkevämpi alkoholiratkaisu.

– Hyvinvointiyhteiskunnan kantokyky ja suomalaisten terveys jäivät toissijaiseksi, kun hallitus halusi tukea alkoholibisnestä; surullista tosiaankin

Essayah’n mukaan keskusta onkin alkanut hoiperrella alkoholipolitiikassaan.

– Tämä on se sama puolue, joka vielä ennen eduskuntavaaleja listasi ohjelmissaan keskioluen myynnin siirtämisen Alkoihin, hän muistuttaa tämänpäiväisessä blogikirjoituksessaan.

Vielä helmikuussa keskusta piti alkoholilain kokonaisuudistuksen tärkeimpänä tavoitteena kulutuksen siirtämisen kotisohvilta ravintoloiden valvotumpaan käyttöön. Tällä linjauksella oli tarkoitus myös tukea matkailu- ja ravintolaelinkeinoa ja lisätä alan työllisyyttä.

– Ikävä kyllä takki kääntyi ja puolue ottaa nyt kontolleen yhden raskaimmista kansanterveydellisistä virheistä, Essayah arvioi.

Hänen mukaansa alkoholilakiuudistus olisi ilman näitä viimeaikaisia muutoksia ollut varsin maltillinen; sen ei arvioitu nostavan, mutta ei myöskään laskevan kulutusta.

Nyt tilanne sen sijaan muuttuu dramaattisesti: THL:n tutkijoiden ennusteen mukaan pelkkä nelosoluen tuonti kauppoihin lisää 1500 sairaalakäyntiä ja 165 alkoholikuolemaa. Lääkäriliitto on puolestaan muistuttanut, että maassa harjoitettu alkoholipolitiikka on yksi eniten sosiaali- ja terveyskuluihin vaikuttava asia.

– Saatavuuden helpottamien lisää väistämättä terveyshaittoja ja alkoholikuolemien kasvua ja sitä kautta valtion nettomenot vain kasvavat, Essayah kritisoi

Hän arvioi, että kaikkein kalliimman laskun maksavat kuitenkin ne tuhannet lapset ja nuoret, jotka joutuvat kärsimään lisääntyvästä vanhempien alkoholinkäytöstä, turvattomuudesta ja perheväkivallasta.

– Hyvinvointiyhteiskunnan kantokyky ja suomalaisten terveys jäivät toissijaiseksi, kun hallitus halusi tukea alkoholibisnestä; surullista tosiaankin, Essayah kirjoittaa.

Ylös