Urheilulehti.fi tiistai-iltana: ”Sari Essayah yllätysnimenä ehdolle jäseneksi Kansainväliseen olympiakomiteaan”

25.5.2016 klo 03:41 Kotimaa Kristiina Kunnas

Urheilulehti.fi ennakoi tiistai-illan uutisessaan, että Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kävelyn maailmanmestari 1993 ja euroopanmestari 1994 Sari Essayah olisi yllätysnimenä ehdolla jäseneksi Kansainväliseen olympiakomiteaan KOK:hon.

Urheilulehti.fi kirjoittaa, että kulisseissa valmistellaan olympiapaukkua, sillä suomalainen yllätysnimi on ehdolla KOK:hon.

Uutisen kirjoittanut Jukka Rönkä toteaa, että ehdokkaaksi on nousemassa yllätysnimenä Sari Essayah.

Rönkä muistuttaa, että Suomi on ollut Kansainvälisessä olympiakomiteassa vailla edustajaa Peter Tallbergin kuoltua  toukokuussa 2015. Aiemmin entisten olympialaisten isäntämailla oli automaattisesti paikka KOK:ssa, mutta käytännöstä on nykyään luovutta. KOK:ssa on ollut kolmesti kaksi suomalaisedustajaa kerralla. Viimeksi kaksi edustajaa oli 1990-luvulla.

Urheilulehti.fi kirjoittaa, että Suomen mahdolliselle KOK-jakkaralle ollaan nostamassa kävelyn entistä maailmanmestaria ja kristillisdemokraattisen puoleen puheenjohtajaa, kansanedustaja Sari Essayahia, 49.

Urheilulehden mukaan kysymys ei ole muutenkaan virallisen tulkinnan mukaan Suomen mahdollisesta paikasta KOK:ssa, vaan KOK:n itsensä valitsemasta edustajasta Suomessa. ”Käytännössä mahdollisen edustajan valinnasta kuitenkin neuvotellaan suomalaisten olympiatahojen kanssa ja KOK:n johdon kanssa – ja nyt noissa neuvotteluissa ollaan lähellä ratkaisua, joka toisi Suomelle jälleen paikan KOK:ssa”, kirjoittaa Rönkä.

”Suomen mahdolliselle KOK-jakkaralle ollaan nostamassa kävelyn entistä maailmanmestaria ja kristillisdemokraattisen puoleen puheenjohtajaa, kansanedustaja Sari Essayahia, 49. Essayahilla on laaja kannatus Suomen olympiakomitean sisällä ja alustavissa neuvotteluissa hänen mahdolliselle valinnalleen on näytetty vihreää valoa myös KOK:n suunnasta. KOK:n sääntöjen mukaan puheenjohtaja Thomas Bach voi valita KOK:n jäsenet itsenäisesti ja toiveikkaimmissa arvioissa lasketaan, että asiasta päätettäisiin tai ainakin keskusteltaisiin vakavissaan KOK:n hallituksen kokouksessa Lausannessa kesäkuun alussa”, Rönkä jatkaa Urheilulehti.fi -uutisessaan.

Urheilulehti ei kysynyt Essayah’lta eikä muilta mahdollisilta KOK-jakkaralle ennustetuilta mitään. Näitä ovat Susanna Rahkamo, Saku Koivu, Roger Talermo sekä Risto Nieminen.

Lue Urheilulehti.fi -uutinen täältä.

 

KOK eli Kansainvälinen olympiakomitea

KOK (lyhenne sanoista Kansainvälinen olympiakomitea) on suurin ja vaikutusvaltaisin urheilun kattojärjestöistä. KOK:n johdolla järjestetään joka neljäs vuosi kesä- ja talviolympialaiset, ja se päättää niiden pitopaikat. KOK:n perusti paroni Pierre de Coubertin vuonna 1894 herättääkseen Antiikin Kreikan olympialaisten perinteen uudelleen henkiin. Nykyinen KOK:n puheenjohtaja on saksalainen Thomas Bach, jonka toimikausi alkoi syyskuussa 2013.

 

Ylös