116 kansanedustajaa allekirjoitti lakialoitteen elinten ja kudosten lääketieteellisestä käytöstä

14.9.2016 klo 14:37 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sari Tanuksen lakialoite ihmisen elimien, kudoksien ja solujen lääketieteellisestä käytöstä annetun lain muuttamisesta keräsi 116 kansanedustajan allekirjoitukset.

Tanuksen lakialoite koskee ihmisen elinten, kudosten ja solujen lääketieteellistä käyttöä ja se on eduskunnan keskusteltavana tänään.

Lakialoite mahdollistaisi esimerkiksi yhä useamman munuaissiirron.

Tällä hetkellä luovuttajan on oltava lähiomainen, mikä rajoittaa eläviltä luovuttajilta tehtävien elin- ja kudossiirtojen määrää.

Toimiva munuaissiirre säästäisi jo ensimmäisen vuoden kuluttua leikkauksesta yhteiskunnan varoja noin 40 000 euroa vuodessa verrattuna dialyysihoitoon

Lakialoitteessa ehdotetaankin, että täysi-ikäinen henkilö, joka kykenee päättämään hoidostaan, voisi luovuttaa uusiutumattoman elimen tai uusiutumatonta kudosta toisen henkilön sairauden tai vamman hoitoa varten.

Kyse on paitsi terveydestä, myös taloudellisista resursseista. Esimerkiksi toimiva munuaissiirre säästäisi jo ensimmäisen vuoden kuluttua leikkauksesta yhteiskunnan varoja noin 40 000 euroa vuodessa dialyysihoitoon verrattuna.

Munuaissiirteet toimivat nykyään keskimäärin 20 vuoden ajan, joten yksi onnistunut munuaissiirto säästää rahaa terveydenhuollolta satojatuhansia euroja. Lisäksi potilasta ajatellen raskas dialyysihoito ja sen elämänlaatua heikentävä vaikutus jäisivät pois.

Niin ikään lähetekeskustelussa on kansanedustaja Päivi Räsäsen kaksi lakialoitetta.

Ensimmäinen koskee päihdehuoltolakia, joka mahdollistaa alkoholin ja muiden päihteiden käyttäjien vastentahtoisen hoidon eli pakkohoidon. Räsäsen ehdotuksessa tahdosta riippumatonta hoitoa pitäisi voida soveltaa myös päihdeäitien hoidossa, kun tavoitteena on syntymättömän lapsen suojelu.

Tahdosta riippumattomaan hoitoon voitaisiin lakialoitteen mukaan määrätä henkilö, kun vapaaehtoisuuteen perustuvat palvelut eivät ole mahdollisia tai ne ovat osoittautuneet riittämättömiksi ja joka päihteiden käytön vuoksi vaarantaa kohdussaan elävän sikiön hengen tai terveyden.

Räsäsen toisen lakialoitteen keskeinen sisältö koskee tuloverolakia.

Aloitteen perusteella yhteisö sekä luonnollinen henkilö ja kuolinpesä saisi vähentää verotuksessa kehitysyhteistyöhön antamansa lahjoituksen tietyin rajoituksin.

Rahalahjoituksen olisi oltava vähintään 850 euroa ja enintään 50 000 euroa, ja sen saajan tulee olla vakiintunut kehitysyhteistyötä tekevä kansalaisjärjestö.

Ylös