”Suomi ei saa muuttua lapsikielteiseksi yhteiskunnaksi” – perhepolitiikan erityisasiantuntija Sonja Falk suree syntyvyyden romahdusta

23.6.2019 klo 14:44 Politiikka Kristiina Kunnas

– Syntyvyyden romahtaminen on dramaattisimpia tapahtumia mitä Suomessa on koettu, väittää lahtelainen Sonja Falk. Hän on perheenäiti, perhepolitiikan asiantuntija, kaupunginvaltuutettu ja varakansanedustaja.

Varakansanedustaja Sonja Falk on työskentelee Lastensuojelun Keskusliitossa perhepolitiikan erityisasiantuntijana.

– Yritän saada lasten ja nuorten asioita ja heidän hyvinvointiinsa vaikuttavia asioita politiikan agendalle. Taustani politiikassa on se pohja, jolta tätä työtäni teen, Falk kertoo.

Hän on työskennellyt pitkään Kristillisdemokraattisessa eduskuntaryhmässä. Päivi Räsäsen ollessa sisäministeri Falk toimi ministeriössä erityisavustajana. Hän on perheenäiti ja Lahden kaupunginvaltuutettu sekä Hämeen Kristilisdemokraattien puheenjohtaja.

Falk keskustelee KD-Kompassi -ohjelmassa perheiden tilanteesta Ismo Portinin kanssa. Ohjelman voi kuunnella kokonaisuudessaan täältä.

– Lapsi- ja perhepolitiikka on Suomessa pitkään ollut erittäin huonossa jamassa. Se on jäänyt talouspolitiikan ja tasa-arvopolitiikan jalkoihin. Lapsinäkökulma on jäänyt lapsipuolen asemaan, Falk kritisoi.

Lapsi- ja perhepolitiikka on Suomessa pitkään ollut erittäin huonossa jamassa. Se on jäänyt talouspolitiikan ja tasa-arvopolitiikan jalkoihin. Lapsinäkökulma on jäänyt lapsipuolen asemaan.

– Uudessa hallitusohjelmassa sentään on jotain valoa tunnelin päässä, sillä siinä on sitouduttu tekemään lapsistrategiaa.

Falk väittää, että syntyvyyden romahdus on dramaattisimpia muutoksia mitä Suomessa on koettu.

– Sillä on erittäin pitkät seuraukset, jos sitä ei saada käännettyä. Se tarkoittaa jatkossa sitä, että ikäiseni nyt nelikymppiset ja kolmikymppiset ovat suuret ikäluokat, ja ikääntyessämme meidän hoitamiseemme ei riitä rahaa.

– Se on sikäli dramaattista, että meidän sukupolvemme joutuvat kuitenkin maksamaan myös edellisten suurten ikäluokkien eläke- ja hoivamenoja. Painetta tulee molemmista suunnista, Falk kuvailee.

– Suomalainen eläkejärjestelmä on perustunut siihen, että ikäluokat ovat suunnilleen samankokoisia, hän muistuttaa.

Falkin mielestä pienenevillä ikäluokilla on myös iso henkinen merkitys.

– He häviävät näkyvistä, ja siksi heidät on helppo unohtaa poliittisessa päätöksenteossa. Nuoret ja pienet ikäluokat päästessään äänestämään saavat vähemmän ääntään kuuluville. Yhteiskunta muuttuu lapsikielteisemmäksi, kun lapset vähenevät.

Falk ja Portin keskustelevat KD-Kompassi -ohjelmassa myös perhevapaauudistuksen tulevista linjauksista.

KD-Kompassi jää heinäkuussa kesätauolle

Viikottaisia KD-Kompassi -ohjelmia on tehty Radio Dei -kanavalle jo vuodesta 2008. Haastattelijoina vuorottelevat Merja Eräpolku, Kristiina Kunnas, Asmo Maanselkä ja Ismo Portin.

Kesäkuun viimeinen ohjelma lähetetään lauantaina 29.6. KD-Kompassi on heinäkuun ajan kesätauolla.

Kuuntele Sonja Falkin KD-Kompassi -haastattelu joko Kristillisdemokraattien kotisivuilta kd.fi tai täältä

 

Ylös