Eduskunta äänestää pääministeristä tiistaina – ministerikierto meneillään, Paatero palaa, Kulmunista valtiovarainministeri

9.12.2019 klo 16:28 Politiikka Kristiina Kunnas

Suomi on saamassa historian – ja koko maailman – nuorimman pääministerin. Myös ministerikiertoa on luvassa uuteen hallitukseen.

Eduskunta äänestää pääministeristä täysistunnossaan huomenna iltapäivällä. SDP on esittänyt pääministeriksi Sanna Marinia. 34-vuotiaana hänestä on tulossa Suomen historian nuorin pääministeri. Hän olisi myös istuvista pääministereistä maailman nuorin.

Sen jälkeen tasavallan presidentti myöntää eron Antti Rinteen hallitukselle ja nimittää uuden pääministerin hallituksen. Valtioneuvoston yleisistunnossa käsitellään muun muassa ministereiden työnjako. Lopuksi vanha hallitus käy jäähyväiskäynnillä presidentin luona.

Perjantaina 13. joulukuuta on eduskunnassa luottamusäänestys hallitusohjelmatiedonannosta.

Yllättävimpiin ministerivalintoihin kuului Sirpa Paateron palaaminen nyt muodostettavaan hallitukseen. Paatero jatkaa kuntaministerinä, mutta omistajaohjaus siirtyy eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen vastuisiin.

Vihreillä on edessään omat taistelunsa

Työministeriksi on tulossa varapuhemies Tuula Haatainen, liikenne- ja viestintäministeriksi nykyinen työministeri Timo Harakka. Eronnut pääministeri, puheenjohtaja Antti Rinne pääsisi puolestaan Haataisen paikalle ensimmäiseksi varapuhemieheksi. Krista Kiuru jatkaisi perhe- ja peruspalveluministerinä ja Ville Skinnari ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministerinä.

Keskustassa nähdään nyt vaihdos, jota jo odotettiin. Puheenjohtaja Katri Kulmuni on tulossa valtiovarainministeriksi ja Mika Lintilä puolestaan elinkeinoministeriksi.

Vihreillä on edessään omat taistelunsa, sillä ulkoministeri Pekka Haaviston luottamus on kärsinyt viime aikojen kohuissa.

 

Ylös