Östman: Nu brådskar det med åtgärder för att stimulera ekonomin

15.3.2020 klo 10:49 Nyheter Merja Eräpolku

– Det behövs nu snabba åtgärder för att stimulera ekonomin. Annars kan efterräkningen bli tiotals miljarder, varnar Kristdemokraternas viceordförande, riksdagsledamot Peter Östman.

– I regeringsprogrammet finns inskrivet att man kan använda sig av en krismekanism om den finländska ekonomin går in i en konjunktursvacka på grund av oväntade störningar. Det är bra att SDP:s partiordförande Rinne öppnat upp diskussionen och stöder tanken, konstaterar Peter Östman.

Kristdemokraternas partiordförande Sari Essayah krävde redan för en vecka sedan att regeringen skulle ta ibruk ett stimulanspaket på ca 1 mrd, för att den finländska eknomin inte skulle fritt falla in i en recession.

Företagen kommer att behöva krislån. Dessutom bör skattemydnigheterna bevilja möjligheter att skjuta upp moms- och skatteavgifter. Annars kommer massor av företag att gå i konkurs inom de närmaste månanderna.

– Läget är så allvarligt att denna miljard ändå kommer att vara endast en dropp i havet. För att undvika kassakris bland företagen behövs ytterligare krisåtgärder. Om regeringen vill måna om arbetsplatserna krävs snabba åtgärder. Annars upprepas 90-tals krisen som ledde till en konkursvåg bland små företagen, säger Östman.

Östman påminner om att EU:s budgetregler möjliggör flexibilitet som medlemsstaterna kan använda sig av. Direktiven för statsstöden ger bland annat möjliget till lönestöd och skattelåttnader och direkta stöd till konsumenterna.

Ylös