Östman: Företag behöver stöd för att klara sig ur en akut kassakris

16.4.2020 klo 17:31 Nyheter Merja Eräpolku

Riksdagsledamot Peter Östman (kd) tog upp frågan om fördelningen av företagsstöd under riksdagens frågestund.

Enligt Östman är företagsstödet som delas ut genom både NTM-centralen och Business Finland starkt inriktat på utvecklingsprojekt och inte på det nuvarande viktigaste problemet för många företag, nämligen att förhindra en akut kassakris.

– Tiden för utveckling kommer, men nu handlar det om hur företagen överlever. Företagen behöver medel för att betala ut lönerna och hyran när det inte finns någon försäljning. Detta är till exempel fallet inom kafé- och restaurangsektorn.

– Det räcker inte, att säga att vi kommer att klara oss, för det hjälper inte företagaren just nu.

Östman frågade näringsminister Mika Lintilä, om regeringen tänker att stöden som nu riktats till företag är inriktat på det största problemområdet, som är en akut kassakris, eller stöden riktas bättre.

Minister Lintilä höll med om att kriterierna nu inte motsvarar behovet, men sade å andra sidan att hittills har endast 12% av ansökningarna förkastats.

Ylös