– Yhteistyökyky vie pitkälle kuntapolitiikassa, KD:n varapuheenjohtaja ja Lahden kaupunginhallituksen jäsen Sonja Falk kertoo

16.6.2020 klo 18:59 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Sonja Falk on Lahden kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen.

Lisäksi hän vaikuttaa lapsi- ja perhepolitiikan asiantuntijana Lastensuojelun keskusliitossa.

Kristillisdemokraattien 3.varapuheenjohtaja Sonja Falk on ensimmäisen kauden valtuutettu Lahdessa, mutta ollut mukana kuntapolitiikassa jo 16 vuotta. Ennen tätä kautta hän vaikutti kolme kautta varavaltuutettuna, monissa lautakunnissa ja toimikunnissa.

Falk muistuttaakin, että kuntavaalituloksen perusteella jaetaan iso määrä muitakin vaikuttamisen paikkoja, johon tarvitaan viisaita päättäjiä. Kuntavaaleissa on siksi ehkä turhankin paljon keskitytty nimenomaan valtuustopaikkoihin.

Tällä hetkellä hän on Lahden kaupunginhallituksen jäsen ja valtuustoryhmän puheenjohtaja sekä Päijät-Hämeen maakuntahallituksen jäsen.

Falk työskentelee lapsi-ja perhepolitiikan asiantuntijana Lastensuojelun keskusliitossa.

– Pyrin vaikuttamaan päättäjiin lasten oikeuksien puolesta niin Suomessa kuin EU-tasollakin.

– KD:n valtakunnallinen kannatus tulee noin tuplana Lahteen, Falk vertaa.

Lahti on vahvaa KD-aluetta. Viime kuntavaaleissa kannatus oli 6,9 prosenttia ja sillä tuli neljä valtuutettua. Ehdokkaita on ollut kuntavaaleissa noin viitisenkymmentä.

– KD:n valtakunnallinen kannatus tulee noin tuplana Lahteen, Falk vertaa.

Kaikissa lautakunnissa KD:lla on paikat.

– Pienellä puolueella on kaksi vaihtoehtoa: Tehdä yhteistyötä tai ottaa raju irtiotto populistisella retoriikalla.

– Itse olen profiloitunut yhteistyöihmisenä.

Falk sai yhteistyökyvystään valtuustokollegoilta eniten mainintoja eli kehuja, kun Etelä-Suomen Sanomat kysyi asiaa lahtelaisilta valtuutetuilta.

Yhteistyökyky vaikutti myös siihen, että KD:lle tuli kaupunginhallituspaikka.

KD on pyrkinyt olemaan liikkuvan äänestäjän asialla ja tuonut ideoita ja aloitteita esimerkiksi urheilukaupunkina tunnetun Lahden liikuntapaikoille.

– Helposti vaikeina talousaikoina lähdetään joko leikkaamaan rajusti palveluita tai korotetaan veroja. KD haluaa kuitenkin olla myös korjaamassa rakenteita.

Ylös