Maskeja suositellaan joukkoliikenteeseen, koronavirustestiin hakeutuville sekä riskialueilta tulleille

13.8.2020 klo 14:07 Politiikka Samuli Rissanen

THL on antanut maskisuosituksen, jota hallitus tukee. Maskeja suositellaan joukkoliikenteeseen alueilla, joissa on ollut koronavirustartuntoja viimeisen kahden viikon aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Hallitus puoltaa tätä suositusta.

Maskisuositus annetaan niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joissa on esiintynyt tartuntoja viimeisen kahden viikon aikana.

Maskeja suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei voi välttää. Lisäksi koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt tarvitsevat maskin matkallaan koronatestiin ja odotellessaan testitulosta.

Riskialueelta Suomeen tulleita matkustajia suositellaan myös käyttämään maskia, kun he siirtyvät karanteeniin tai jos heillä on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella karanteenin aikana.

Maskeja on kyettävä käyttämään oikein eivätkä ne korvaa muita koronaan liittyviä turvallisuusohjeita kuten turvavälejä, käsienpesua ja yskimishygieniaa.

Pääministeri Sanna Marin kertoo, että maskit tulee kustantaa lähtökohtaisesti itse, mutta kuntien tulisi huolehtia että vähävaraisimmille ja haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset saavat niitä ilmaiseksi.

THL:n Mika Salminen arvioi tuoretta kasvomaskisuositusta siten, että vaikka näyttö maskien hyödyistä ei ole edelleenkään kovin vahvaa, pienetkin lisäykset turvallisuuteen ovat perusteltuja.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voisi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön.

Salminen kuitenkin muistuttaa, että maskeja on kyettävä käyttämään oikein eivätkä ne korvaa muita koronaan liittyviä turvallisuusohjeita kuten turvavälejä, käsienpesua ja yskimishygieniaa.

Yli 15-vuotiaiden oletetaan osaavan käyttää maskia oikein.

Ylös