”Koko Suomi pidettävä asuttuna” – Antero Laukkasen mukaan kaksoiskuntalaisuuden mahdollistaminen tukisi haja-asutusalueita

21.9.2020 klo 10:46 Politiikka Samuli Rissanen

Onko kansantaloudellisesti ja ekologisesti järkevää rakentaa Suomi uudestaan muutamaan kasvukeskukseen, kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen kysyy.

Monet hehkuttavat kaupungistumisen puolesta ja pitävät trendiä vääjäämättömänä. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen pohtii facebook-päivityksessään (21.9) sitä, miksi kaikkien pitäisi pakkautua muutamaan kasvukeskukseen.

– Ei ole ekologisesti, eikä taloudellisesti järkeä siinä, jos asuntoja ja toimitiloja ei käytetä koko niiden elinkaarta. Eikä ole järkeä rakentaa rakennuksia, joita ei ole tarkoitettu kestämään usean sukupolven ajan, hän kirjoittaa.

Koronakriisi on saanut sen sijaan monet toisenlaisiin ajatuksiin kaupungistumisen suhteen: Kriisi siirsi valtavan määrän suomalaisia etätöihin ja etäopetukseen muutamassa päivässä.  Laukkasen mukaan okemukset etätyöstä ja -opiskelusta ovat olleet vaihtelevia, mutta myös positiivisia.

Yhä useampi suomalainen pystyy tekemään töitä ja opiskelemaan paikasta riippumatta

– Tämähän voi toimia! Yhä useampi suomalainen pystyy tekemään töitä ja opiskelemaan paikasta riippumatta, hän muistuttaa.

Monipaikkaisuudesta onkin Laukkasen mukaan tullut uusi trendi kaupungistumisen rinnalle. Mutta voisiko se kääntää muuttoliikettä takaisin päin?

– Monipaikkaisen elämän mahdollisuuksiin on havahduttu, Laukkanen arvioi.

Myös kansanedustaja Antero Laukkasen kesäasunnolla on tehty istuntotauon aikana terassihommia. (Kuva: Antero Laukkanen)

Hän pohtii, miten julkinen valta voisi edistää Suomen pitämistä asuttuna laajemmin.

– Olen itse Someron kesäasukas ja mielelläni maksaisin osan kunnallisverostani Somerolle, missä kuitenkin myös käytän joitain palveluita. Voisin käyttää enemmänkin.

Kaksoiskuntalaisuuden mahdollistaminen olisi Laukkasen mielestä valtiovallalta merkittävä tuki nykyaikaisen monipaikkaisuuden edistämiseen. Samoin etäopetuksen mahdollisuudet voisivat lisätä esimerkiksi pienenempien koulujen mahdollisuutta ylläpitää laajempaa kurssitarjontaa.

Sama potentiaali koskee Laukkasen mukaan kaikkia koulutusasteita.

Kaupungistumisen ja monipaikkaisuuden trendit ovat olleet eräänlaista heiluriliikettä.

– Koko Suomi on asumisen arvoinen ja me kristillisdemokraatit haluamme nähdä koko Suomen asuttuna. Nyt Suomea rakennetaan moneen kertaan: ensin hajautettiin, nyt tiivistetään, kohtako taas hajautetaan.

Ylös