– Ruoka-apua jakaville yhdistyksille ei valtion talousarviossa löydy sentin senttiä, kansanedustaja ja sosiaalineuvos Antero Laukkanen sanoo

7.10.2020 klo 11:19 Eduskunta Samuli Rissanen

– Jopa pääministerin kotikaupungin Tampereen kaduilla ruokajonot ovat kiemurrelleet ennätyspitkinä. Jostain syystä ruoka-apua jakaville yhdistyksille ei valtion talousarviossa löydy sentin senttiä, kansanedustaja ja sosiaalineuvos Antero Laukkanen muistutti budjettikeskustelussa, jotka alkoivat tänään eduskunnassa.

Kansanedustaja Antero Laukkanen nosti KD:n ryhmäpuheessa esiin valtion talousarvioiden rajut alijäämät tänä ja ensi vuonna.

– Edellytämme, että hallitus suhtautuu julkisen talouden ongelmiin samalla vakavuudella, kun se omien sanojensa mukaan suhtautuu epidemian torjumiseen, hän sanoi budjettikeskustelun ensimmäiseä päivänä pitämässään kristillisdemokraattien ryhmäpuheessa.

Laukkanen muistutti, että kunnat, yritykset, järjestöt ja erityisesti toimeentulonsa menettäneet kansalaiset tarvitsevat tukea.

Myös parhaillaan käsittelyssä olevassa talousarviossa on Laukkasen mukaan tarpeellisia määrärahoja kuntien tukemiseen ja koronan hoitoon.

Veronmaksajien rahoja on kuitenkin käytetty hänen mielestään myös huonosti. Yritystukia on valunut yrityksille, jotka eivät tukea olisi tarvinneet, samalla kun toiset ovat jääneet kokonaan ilman.

– Suojavarusteita on hankittu hätäisesti epämääräisiltä tahoilta. Korona ei voi olla tekosyy sille, että veronmaksajien rahaa käytetään harkitsemattomasti.

Sosiaalineuvoksen arvonimen saanut Laukkanen on ruoka-avun ammattilainen ja huomioi, että koronatilanteen myötä vähävaraisten avun tarve on kasvanut kaikkialla Suomessa.

– Jopa pääministerin kotikaupungin Tampereen kaduilla ruokajonot ovat kiemurrelleet ennätyspitkinä. Jostain syystä ruoka-apua jakaville yhdistyksille ei valtion talousarviossa löydy sentin senttiä. Koko ruoka-apu-sanaa ei mahtunut tuhanteen sivuun.

– Tämä siitä huolimatta, että eduskunta viime syksyn budjettimietinnössä selväsanaisesti totesi, että ”jatkossa ruoka-aputoiminnan rahoitus on kuitenkin saatava kestävälle pohjalle siten, ettei se ole eduskunnan vuosittain myöntämän lisärahoituksen varassa.” Arvoisa hallitus, miksi te olette poistaneet ruoka-avun budjetistanne, Laukkanen sanoi.

Omaishoitajien sijaan hallitus on tukemassa hyvätuloisia työsuhdepolkupyöräilijöitä mittavalla verotuella

Kristillisdemokraatit kiinnittävät Laukkasen mukaan budjettikeskustelussa erityistä huomiota vanhustenhoidon tilaan. Vaikka hallitus lisää rahoitusta hoitajamitoituksen toteutukseen, ovat panostukset liian pieniä tarpeeseen nähden.

KD myös muuttaisi omaishoitajien tuen verovapaaksi tuloksi.

– Se olisi sellaista veroelvytystä, joka menisi oikeaan kohteeseen ja todelliseen tarpeeseen. Omaishoitajien sijaan hallitus on tukemassa hyvätuloisia työsuhdepolkupyöräilijöitä mittavalla verotuella, Laukkanen perusteli omaishoidon tuen verovapautta.

Ryhmäpuheessaan Laukkanen ihmetteli myös valtiovarainministeri Matti Vanhasen aiempia puheita oppositiopuolueiden epäyhtenäisistä talouslinjauksista ja muistutti keskustaa siitä, että puolueen omat linjaukset ovat hyvin erilaisia muihin hallituspuolueisiin verrattuna.

– Kaipaamme vanhaan kunnon Keskustaa. Valtionhoitajapuoluetta, jolle valtion talous ei ollut vitsailun ja naureskelun aihe. Vastuullista puoluetta, joka uskoi kohtuulliseen verotukseen ja arvosti työtä ja yrittäjyyttä. Miten sen puolueen saisi takaisin, Laukkanen kysyi.

Voit tutustua kristillisdemokraattien ryhmäpuheeseen tästä.

Ylös