Peter Östman deltar i en minnesceremoni för massakern i Babij Jar

5.10.2021 klo 11:19 KD-Svenska Merja Eräpolku

Riksdagsledamot Peter Östman, ordförande för riksdagens Ukraina-vänskapsgrupp och Israel- vänskapsgrupp, kommer att närvara vid ett minnestillfälle av massakern i Babij Jar som arrangeras av Ukrainas president i Kiev onsdagen den 6 oktober.

Evenemanget kommer också att närvaras av t.ex. Tysklands och Israels presidenter samt flera parlamentsledamöter från olika länder.

Massakern vid Babij Jar 1941 var den näst största massakern under det judiska folkmordet (förintelsen) under andra världskriget.

Enligt en rapport från en utrotningsgrupp (Einsatzgrupp) bildad av den tyska säkerhetspolisen dödades minst 33 771 judar i Babij Jar den 29 och 30 september 1941. Under den tyska ockupationen dödades enligt olika källor mellan 60 000–100 000 människor på samma plats. Offren var bland annat sovjetiska krigsfångar, romer och medlemmar i motståndsrörelsen.

I programmet för besöket ingår också möten med ledamöter i det ukrainska parlamentet.

Ylös