Essayah: ”Fler förhandsröstningsplatser utomhus och tydliga valdagsinstruktioner för att alla ska kunna rösta”

11.1.2022 klo 13:34 Nyheter Merja Eräpolku

Sari Essayah, ordförande för Kristdemokraterna och riksdagsledamot, efterlyser snabbt ytterligare åtgärder av valmyndigheterna för att det skulle finnas röstningsmöjligheter utomhus i stil med Drive in -lösningarna i varje kommun under förhandsröstningen. Nu finns det få sådana ställen.

– Många finländare vet om att de exponerats för corona eller har milda luftvägssymtom och vet inte hur de kan rösta tryggt. Varje kommun borde ha en sån här möjlighet att förhandsrösta även utomhus, till exempel utanför förhandsröstningslokalen. Det här borde inte vara oöverkomligt trots vintervädret, säger Sari Essayah och undrar varför regeringen inte förutsatt detta av kommunerna.

I valmyndigheternas instruktioner har det tidigare angetts att man bara har möjlighet att rösta utomhus på valdagen på grund av en karantän som tillordnats av läkare.

– Nu har många insjuknade svårt att få tid till läkare eller ens coronatest och därför har personer med milda symtom uppmuntrats att kurera sig hemma på egen hand utan läkarbesök. Röstningsinstruktionerna kan inte vara motstridiga med den här situationen. Varje person med luftvägssymtom bör på valdagen kunna rösta utomhus, och om detta måste vi fort få tydlig, konsekvent och omfattande information till såväl valnämnder som röstberättigade.

Välfärdsområdesvalet ordnas i ett väldigt svårt coronaläge och det finns en oro om att finländarna inte kan rösta på grund av det eskalerade smittläget. Valdeltagandet hotar bli lågt, vilket är oroväckande med tanke på demokratin.

– Att coronaläget blir sämre har regeringen vetat om i veckor. Det verkar som om man igen är passiva och gärningarna för att trygga allas möjlighet att rösta haltar. Regeringen borde redan för länge sedan ha försäkrat att varje röstberättigad finländare har möjlighet att ta sig till en röstningsplats och använda sin medborgarrättighet på förhand eller på valdagen.

Ylös