”Ainakin gallupit on lyöty kirkkaasti” – Sari Essayah luottaa, että tärkeitä valtuustopaikkojakin kertyy kristillisdemokraateille

23.1.2022 klo 20:33 Politiikka Samuli Rissanen

– Tämä on gallupeihin nähden prosentin enemmän, KD:n puheenjohtaja Sari Essayah arvioi puolueensa tulosta aluevaaleissa.

Ennakkoäänten jakautuminen aluevaaleissa näyttää 2000-luvun alun vaalien takaumalta ja kolmen suuren puolueen paluulta.

Kokoomus (21,5) ja Sdp (21) taistelevat kärkipaikasta ja tässä vaiheessa vaali-iltaa Keskusta (20,1) on vielä kannoilla.

Ennakkoon kävi äänestämässä 26,4 proenttia ääniokeutetuista. Sdp:n puheenjohtaja ja pääministeri Sanna Marin kommentoi, että kolmen kärki näyttää toistaiseksi tasaiselta ja että vielä on ennenaikaista veikata illan voittajaa.

Puoluejohtajat ovat vastaanottaneet ennakkoäänten tulokset omissa vaalivalvojaisissaan ja suuntasivat tämän jälkeen vaalien tulosiltaan Kuntatalolle Helsingissä.

Pahin takapakki kannatusmittauksiin ja kesäkuun kuntavaalitulokseen nähden on perussuomalaisilla, joiden osuus ennakkoäänistä on 9,8 prosenttia.

Vasemmistoliitto sen sijaan näyttää menevän hyvinvointialueilla valtuustoihin voittovankkureissa, sillä tulos 8,8 ylittää sekä gallupit että kuntavaalien tuloksen.

Vihreille (7,0) tulos on laiha, vaikka etukäteenkin arvioiden aluevaalit ovat sille vaikeat, kun syömähammas Helsingin äänet ovat poissa.

Nousua on tapahtunut 0,3 prosenttiyksikköä myös verrattuna kristillisdemokraattien kuntavaalitulokseen, josta on poistettu Helsingissä annetut äänet.

Rkp:n (4,5) puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson luotti, että illan aikana viisi prosenttia menee rikki. Kristillisdemokraattien (4,3) Sari Essayah oli niin ikään tulokseen tyytyväinen.

– Tämä on gallupeihin nähden prosentin enemmän. Ainakin on gallupit lyöty kirkkaasti ja niitä tärkeitä valtuustopaikkoja kertyy, Essayah sanoi.

Nousua on tapahtunut 0,3 prosenttiyksikköä myös verrattuna kristillisdemokraattien kuntavaalitulokseen, josta on poistettu Helsingissä annetut äänet.

– Meillä oli erinomaiset ehdokkaat, joissa paljon sote-alan ja hallinnon asiantuntijoita. Ihmiset näissä asioissa haluavat antaa kristillisdemokraateille luottamuksen, Essayah arvioi.

Aluevaaleissa äänestetään 21 hyvinvointialueelle aluevaltuustot, jotka päättävät alueiden sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta. Helsinki hoitaa omansa ja vaaleista poissa.

 

Ylös