Ordförande för Ukraina-vänskapsgruppen Peter Östman: ”Niikkos utspel var en kränkning av Ukrainas suveränitet – borde följas av en ursäkt”

8.2.2022 klo 15:51 Nyheter Merja Eräpolku

Riksdagsledamot Peter Östman, ordförande för den Ukrainska vänskapsgruppen i riksdagen, anser att Mika Niikkos (ps) twittrande gällande Ukraina är helt olämpligt. Niikko är ordförande för utrikesutskottet.

Mika Niikkos utspel kränkte Ukrainas suveränitet och står i skarp kontrast till Finlands utrikespolitiska linje. Detta är inte på något sätt lämpligt för ordföranden i utskottet för utrikesfrågor och kräver åtminstone en ursäkt från Ukraina, anser Peter Östman.

Enligt Östman bör politiker inom EU istället poängtera Ukrainas suveräna beslutsrätt och stöda landet som befinner sig under ett stort säkerhetshot, och som lidit av krig i åratal.

– Det är inte rätt att en politiker, som representerar ett annat demokratiskt lands utrikespolitik, instruerar ukrainarna och talar över huvudet på deras ledning, inte heller oss finländare, eftersom vi är i en liknande geopolitisk position i förhållande till Ryssland. Tvärtom måste finländarna visa sitt stöd för det ukrainska folket och dess ledarskap.

– Det är en god praxis för Finlands utrikespolitiska ledning, inklusive ordföranden för utrikesutskottet, att hålla fast vid Finlands officiella ståndpunkter. Det är inte lämpligt att ordföranden i utrikesutskottet avviker från vårt lands officiella linje, oavsett att man är oppositionspolitiker.

Niikko twittrade sin syn på krisen i Ukraina mot Finlands utrikespolitik så här (fri översättning): ”Nu borde Macron, eller någon annan, gå ut offentligt och säga att Ukraina inte kommer att gå med i Nato. Annars misslyckas förhandlingarna ur Rysslands synvinkel och konsekvenserna är svåra. Finns det inte ett klokt huvud i väst som känner till Ryssland?” Niikko raderade sin tweet när det ledde till uppståndelse.

Ylös