Östman: ”Europa får inte vänja sig vid Rysslands anfallskrig mot Ukraina”

3.6.2022 klo 14:22 KD-Svenska Merja Eräpolku

Det har gått hundra dagar sedan Ryssland startade anfallskriget på bred front mot Ukraina. Ordföranden för riksdagens Ukraina vängrupp Peter Östman (kd) påminner om att kriget också är ett anfall mot de demokratiska grundväredringarna, mänskliga rättigheterna oc strider mot internationella avtal.

– Det är skäl att tacka ukrainarna för att de varit beredda att strida för deras lands självständighet, för deras kamp och uppoffringar. På samma gång kämpar de för demokratin, de mänskliga rättigheterna och för de medborgerliga friheterna i Europa, påminner Peter Östman.

– Ukraina har bevisat att de vill tillhöra Europa, samt ansökt om medlemsskap i EU. EU:s medlemsländer bör välkomna Ukraina och göra sitt yttersta för att medlemsskapet kan bli verklighet så snabbt som möjligt, säger Östman.

– Varken Europa, eller andra nationer som står upp för demokratin, får vänja sig vid kriget och glömma ukrainarnas lidande. Både den humanitära och militära hjälpen bör fortsätta, så att kriget upphör snarast möjligt och återuppbyggnadsarbetet kan ta fart, så att det ukrainska folket får leva i ett fritt och självståndigt land.

Ylös