Ukraine Aid -hjälpcentret i Finno slog upp dörrarna – ”Det är viktigt att det på varje ort finns folk som är beredda att hjälpa dem som flytt kriget”, påminner Östman

9.6.2022 klo 16:17 Artiklar Merja Eräpolku

Över 500 ukrainska flyktingar besökte öppningsfesten för Ukraine Aid -hjälpcentret i Finno, Esbo den 8. juni. Peter Östman, ordförande för riksdagens vänskapsgrupp för Ukraina, höll hälsningstal på tillställningen.

Efter Rysslands anfall har vi fått bevittna en sådan vilja att hjälpa som vi aldrig förut skådat. Mitt i krigets eländen är det fint att uppleva den medmänsklighet som krisen bidragit med. I det nya hjälpcentret i Esbo fick jag träffa frivilliga som arbetat hårt för centret, berättar Peter Östman (kd) som deltog i öppningsceremonin för det nya hjälpcentret.

I sitt hälsningstal påminde Östman om att såväl det humanitära som det militära biståndet måste fortsätta för att vi snart ska kunna se en dag då kriget tar slut och återuppbyggandet av Ukraina tar fart. Ukrainarna ska kunna fortsätta leva ett fritt och självständigt liv.

Rysslands anfallskrig i Ukraina har lett till att till och med 6 miljoner människors flytt till andra länder. Av dem uppskattas 40 000–80 000 komma till Finland.

Under de senaste månaderna har jag på nära håll följt med det byråkratimaskineri som flyktingarna behöver genomgå. Jag kan garantera att de inte har det lätt. Det är viktigt att det på varje ort finns folk, medmänniskor, som är redo att hjälpa i dessa vardagsutmaningar, betonar Östman som är ordförande för riksdagens vänskapsgrupp för Ukraina.

– När jag ställde mig inför de 539 ukrainska flyktingarna konstaterade jag att det skrivna talet får ge vika för stundens allvar. Jag såg hundratals unga kvinnor framför mig. Mammor med småbarn. En del grät öppet.

I öppningsceremonin deltog Erkki Pärssinen från Espoon yrittäjät, ordförande för Esbo stadsfullmäktige Jarno Limnell samt Peter Östman, ordförande för riksdagens vänskapsgrupp för Ukraina.

– Jag berättade om en finländsk sju-årig pojke som en dag kom från skolan. Föräldrarna hade försökt skydda barnen från att se de hemska TV-nyheterna. Men det stora samtalsämnet bland kamraterna var förstås kriget. Pojken frågade: pappa, varför måste Ryssland ha mera land när det redan är världens största land till ytan? Pappan förklarade enligt bästa förmåga. Men pappa, hur kan någon vara så ond och elak?

– Den lilla pojkens fråga träffade rätt. En lika viktig fråga för oss äldre. Vi ska fortsätta att hjälpa Ukraina och be för Ukraina, konstaterade Östman.

Finno hjälpcenters bärande krafter, ”Spice Girls -teamet” från vänster: Tatyana Pitchulina, Ira Hammermann och Ritva-Liisa Luomaranta.

I programmet ingick även musik av Jenny Liebkind, julgubbens hälsning till de ukrainska barnen, servering och samvaro. Sedan klipptes sidenbandet och utdelningen av varor satte igång.

Hyllorna tömdes med fart. Speciellt torrvarorna och hygienartiklarna är nästan slut. Barnvagnar, kärl, kastruller och stekpannor samt cyklar efterfrågas också mycket. Jag vädjar till alla företag, föreningar och privatpersoner: hjälp oss att hjälpa, säger en av hjälpcentrets ansvarspersoner Ira Hammermann i sitt meddelande.

Donationer emottas vid Ukraine Aid -hjälpcentret i Finno måndag-torsdag klockan 10-12 och 15-17. Man kan också delta i vagninsamlingar i Citymarket Iso Omena och K-Supermarket Merituuli. Nätbutiksbeställningarna kan riktas direkt till hjälpcentrets adress Suomenojan Ukraine Aid, Finnodalsvägen 9, Esbo.

Ylös