”Mistään ei luovuta” – Sari Essayah selvitti Raamattu-sanan ympärille syntynyttä kohua, josta puoluekokous äänestää

27.8.2023 klo 13:22 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah halusi katkaista puoluekokouksen päätteeksi sellaisilta huhuilta siivet, joissa kristillisdemokraattien sanotaan pyrkivän eroon Raamatun merkityksestä kristillisten arvojen lähtökohtana.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri sekä KD:n presidenttiehdokkaaksi valittu Sari Essayah halusi oikaista sosiaalisessa mediassa syntynyttä väärinkäsitystä, jossa KD:n sanotaan luopuvan Raamatusta nousevista kristillisistä arvoista.

Puolueen sääntöuudistusta vetänyt työryhmä päätyi esittämään Raamattu-sanan poistamista puolueen säännöistä. Sen sijaan periaateohjelmassa Raamattu, ja sen pohjalta nousevat kristilliset arvot ja ihmiskuva, säilyisivät.

Puoluekokouksesta poisjäänyt kansanedustaja Päivi Räsänen nosti huolen ensimmäisenä esiin facebook-päivityksessään, joka oli julkaistu perjantaina, puoluekokouksen alla. Sairastumisen vuoksi Joensuun puoluekokouksesta poisjäänyt Räsänen vetosi puoluekokousväkeen, jotta Raamattu-sana säilyisi säännöissä.

– Puolueen tarkoitusta koskevasta pykälästä ehdotetaan poistettavaksi sana ”Raamattu” luonnehdittaessa toiminnan perustaa kristillisten arvojen pohjalta. Vetoan puoluekokousedustajiin, että tätä sanaa ei poistettaisi, sillä se kertoo selkeämmin, mihin kristilliset arvot perustuvat, Räsänen kirjoitti.

Periaateohjelma määrittää puolueen toiminnan periaatteet ja sieltä Raamattu-sana, kristillinen ihmiskuva ja kristilliset arvot eivät ole kadonneet minnekään.

Puoluekokoukselle puhunut Essayah arvoi sääntöjen pykälään 2 kohdistuvaa uudistusta siten, että Raamatun ilmoitus-sanamuotoa oli sääntötyöryhmässä pidetty ongelmallisena. Se ei kuitenkaan Essayahin mukaan tarkoita sitä, että puolue olisi luopumassa kristillisdemokraattisesta arvopohjasta, joka pohjaa Raamatun kristilliseen ihmiskuvaan.

Essayah oli harmistunut siitä, minkälaisia erilaisia somessa pyöriviä huhuja asiasta on nyt liikkeellä.

– Todellakin haluan tässä kohtaa nyt alleviivata sitä, että meidän periaateohjelma määrittää puolueen toiminnan periaatteet ja sieltä Raamattu-sana, kristillinen ihmiskuva ja kristilliset arvot eivät ole kadonneet minnekään.

Essayahin mukaan villakoiran ydin sanamuotoa koskevassa kiistassa on se, että Raamatun ilmoitus on ollut ongelma, ei itse Raamattu-sana.

– (Raamatun) ilmoitus-sanaa on pidetty teologisesti monitulkintaisena. Miten ihmiset tänä päivänä käsittävät tämmöisen sanan kuin ilmoitus. Siksi sitä haluttiin selkeyttää ja käytettiin kristillinen ihmiskuva-sanamuotoa.

Essayah pitää sääntouudistuksen sanamuotoa parempana. Kyse on hänen mukaansa siitä, että uudessa muotoilussa on otettu huomioon ymmärrettävyys.

– Esimerkiksi itse aika usein käytän puheissa ilmaisua ”Raamatusta nouseva kristillinen ihmiskuva”. Tällainen muotoilu olisi voinut myöskin olla mahdollinen, mutta työryhmässä on päätetty muotoilu on nyt tämä ja täällä me äänestämme sitten siitä, että hyväksytäänkö tämä uusi muotoilu vaiko eikö hyväksytä, Essayah kertoi.

Asiassa ei ole Essayahin mukaan mahdollisuuksia muutosesitysiin.

– Tätä on nyt lähdetty muotoilemaan tämän päivän kielelle. Puolue noudattaa periaatteita, jotka perustuvat kristillisiin arvoihin ja ihmiskuvaan. Mistä muualta ne nousevat kuin Raamatusta, Essayah kysyi retorisesti.

Hän toivoi, ettei upean puoluekokouksen lopuksi lähdettäisi kummallisiin vääntöihin vaan asiasta ”ihan reilusti äänestää rätkäytetään”.

Sääntötyöryhmän jäsen Jouko Jääskeläinen halusi myös hälventää asiaan liittyviä epäluuloja.

– Mistään ei olla luopumassa eikä mitään olennaista olla muuttamassa. Pikemminkin tehdään sanallinen täsmennys.

Asiasta seurannee puoluekokouksen loppupuolelle venyvä äänestys, sillä muutosta on vastustanut useampi puoluekokousedustaja.

– Järkyttävin uutinen. Mitä te olette tekemässä, helsinkiläinen puoluekokousedustaja Anneli Louneva totesi.

Raamattu-sanaa koskevan sääntöuudistuksen kumoamista esitti ensimmäisenä puoluekokousedustaja Harri Latvala.

Ylös