Östman: Venäjän kanssa pitää neuvotella, ei lisätä sanktioita

14.1.2015 klo 15:40 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman laittaisi jarrua lisäpakotteiden asettamiselle ja neuvottelisi propagandasodan sijaan.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin mielestä Suomen kannattaa ylläpitää hyviä naapuruussuhteita Venäjään, vaikka EU-jäsenyys sitouttaakin mukaan yhteiseen rintamaan esimerkiksi talouspakotteiden osalta. Östmanin mukaan Suomen kannattaisi kuitenkin nyt jarrutella lisäpakotteita asettamista.

On omien etujemme mukaista, että naapurimme palaa läntiseen yhteistyöhön ja talouden kasvu-uralle

– Olisiko jo aika käydä neuvotteluja jatkuvan progandasodan sijaan, hän kysyy.

Hän muistutti, että Suomen talous kärsii Venäjän ahdingosta. Suomen vienti Venäjälle on supistunut jo puolitoista vuotta. Imatralla ja Lappeenrannassa venäläisturistien ostot ovat vähentyneet 70% ja rajanylityspaikoilla on hiljaista.

– On omien etujemme mukaista, että naapurimme palaa läntiseen yhteistyöhön ja talouden kasvu-uralle.

Debatti Suomen ja Venäjän välisistä suhteista hallitsi eduskunnan päivää tänään. Aiheesta käyty kolmetuntinen ajankohtaiskeskustelu toi esiin pääministerin, ulkoministerin, ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan ja eduskuntaryhmien näkemykset tavoiteltavista suhteista Venäjään. Östmanin mukaan asiasta vallitsee melko laaja konsensus eri poliittisten ryhmien kesken.

– Kiteytettynä se tarkoittaa, että olemme EU:n yhteisrintamassa, mutta samalla olemme Venäjän naapurimaa. Se pitää ottaa kaikessa huomioon.

Venäjä ei Östmanin mielestä uhkaa Suomea sotilaallisesti eikä kysymys NATO-jäsenyydestäkään ole ajankohtainen. Östmanin mukaan Suomen mahdollisen NATO-jäsenyyden eduista ja haitoista ei ole tehty vielä yhtään kattavaa selvitystä.

– Näin ollen en voi olla varma, olisiko se Suomen kannalta oikea ratkaisu.

Östmanin mukaan Venäjän manööverit haastavat kuitenkin Suomea vahvistamaan puolustustaan.

– Suomen on huolehdittava koko maan puolustuksesta ja se pitää näkyä puolustusmäärärahojen tasossa, hän sanoo.

Ylös