Sisäministeri Päivi Räsänen: EU:n sisä- ja ulkoministerit koolle Välimeren pakolaistilanteen vuoksi

19.4.2015 klo 18:23 Ulkomaat KD Lehti

EU:n komissio haluaa jäsenmaiden ulko- ja sisäministerit koolle Välimeren pakolaistilanteen vuoksi. Viime yönä jopa 700 ihmistä menetti henkensä laivaturmassa.

Jopa 700 ihmisen pelätään viime yönä hukkuneen Välimerellä. Kyseessä on mahdollisesti historian pahin onnettomuus alueella. Tänä vuonna jo reilusti yli 1000 ihmistä on menettänyt henkensä pyrkiessään Afrikasta Eurooppaan laittomana siirtolaisena.

Tarvitaan vahvempia toimia ihmissalakuljettajien saamiseksi vastuuseen teoistaan sekä kiintiöpakolaisjärjestelmän kehittämiseksi.

– Euroopan alueelle pyrkivät pakolaiset ovat joutuneet uhreiksi noidankehässä, jota ruokkivat häikäilemättömät ihmissalakuljettajat sekä Pohjois-Afrikan maiden levottomat olot. Välimerestä on tullut järkyttävällä tavalla tuhansien epätoivoisten ihmisten hauta, sanoo sisäministeri Päivi Räsänen.

Korkean hinnan matkasta maksaneet maahanpyrkijät laitetaan tahallisesti huonokuntoisiin aluksiin, jotta heidät pelastettaisiin täpärästi hukkumasta. EU:n Välimeren toimintaryhmä ei ole onnistunut voittamaan ongelmaa.

EU:n komissio onkin ilmoittanut kutsuvansa jäsenmaiden ulko- ja sisäministerit koolle Välimeren pakolaistilanteen vuoksi.

– Tarvitaan vahvempia toimia alueellisten suojeluohjelmien toteuttamiseksi, ihmissalakuljettajien saamiseksi vastuuseen teoistaan sekä kiintiöpakolaisjärjestelmän kehittämiseksi. YK:n roolia EU:n rinnalla on vahvistettava Pohjois-Afrikan alueiden vakauttamiseksi, sisäministeri Räsänen sanoo.

 

Ylös