Laukkanen: Tyhmää säästää tutkimuksesta

28.9.2015 klo 11:38 Uutiset Esa Erävalo

Suomi nousi 90-luvun lamasta tutkimuksella ja innovaatioilla, joihin panostettiin vaikeuksien keskellä. Nyt hallitus talousarvioesityksessään vähentää tutkimuksesta ensi vuonna 163 miljoonaa euroa. Se on järkyttävä virhe, sanoo kansanedustaja Antero Laukkanen.

Budjettiesityksessä tutkimusrahoja suunnataan uudelleen ja rahavirtojen selvittäminen on vaikeaa. Lopputuloksena kuitenkin on, että korkeakouluilta vähennetään tutkimuksesta 25 miljoonaa euroa, teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä yli 10 miljoonaa euroa ja suurin vähennys on teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesin t&k-rahoitukseen.

Tekesin rahoituksen väheneminen vaikuttaa suoraan VTT:n irtisanomisiin, sillä Tekes on VTT:n merkittävin julkinen tutkimusten tilaaja.

Tekesin rahoituksen väheneminen vaikuttaa suoraan VTT:n irtisanomisiin, sillä Tekes on VTT:n merkittävin julkinen tutkimusten tilaaja. Kun VTT vähensi jo viime vuonna 323 ihmistä, kohdistuivatko vähennykset pelkästään hallintoon? Monet viestit kertovat, että nimenomaan vähennettiin tutkimuspalveluista. Edessä on lisää henkilöstövähennyksiä.

Helsingin yliopiston hallitus päätti viikko sitten aloittaa yt-neuvottelut henkilöstön vähentämiseksi 1200 henkilöllä vuoteen 2020 mennessä. Jo useita yt-neuvotteluja on käyty Itä-Suomen ja Oulun yliopistoissa ja Tampereen ja Lappeenrannan teknillisissä yliopistoissa. Laukkanen ihmettelee hallituksen toimia, jotka kohdistuvat erityisen voimakkaasti kasvukeskuksiin, kuten yliopistokaupunkeihin.

– Tutkimukseen tarvitaan nyt lisää panostusta eikä leikkauksia. Moni suomalainen menestyvä yritys on saanut alkunsa tai elinvoimansa innovaatiojärjestelmästämme, kuten vaikkapa Nokia tai St1. Näitä menestyjiä tarvitsemme lisää, mutta ne eivät tule ilmaiseksi, muistuttaa Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen.

Ylös