Uusiutuvan energian investoinnit liikkeelle kotitalouksissa ja maatiloilla

30.10.2015 klo 12:30 Politiikka Esa Erävalo

KD:n vaihtoehtobudjetin mukaan saavutamme yhteiskuntana merkittäviä etuja lisäämällä uusiutuvan energian hyödyntämistä: vähennämme tarvetta energian tuontiin eli lisäämme omavaraisuutta, edistämme kiertotaloutta, torjumme ilmastonmuutosta ja kehitämme uusia vientituotteita.

Muiden muassa aurinkoenergiaa hyödyntävät ratkaisut ovat tulleet taloudellisesti entistä kannattavammiksi. Monissa kunnissa rakennusmääräykset asettavat niille turhia esteitä ja käytännöt tulee yhtenäistää. Tilannetta voidaan KD:n mukaan helpottaa jo sillä, että katon suuntaiset aurinkopaneelit ja -keräimet vapautetaan lupavaatimuksista muutoksella maankäyttö- ja rakennusasetukseen.

Kotitalousvähennystä investoinneista uusiutuvaan energiaan tulisi saada myös muihin kuin pientaloihin.

Kotitalousvähennystä investoinneista uusiutuvaan energiaan tulisi saada myös muihin kuin pientaloihin. Uusiutuvan energian investointeja voidaan lisätä myös helpottamalla harkinnanvaraisen energia-avustuksen tulorajoja. Moni harkitsee kotinsa energiaremonttia ja KD:n esittämä 15 miljoonan euron lisätuki kannustaisi investoimaan.

Maatilatason ja sitä suuremmilla yksiköillä on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia lisätä uusiutuvan energian hyödyntämistä, mutta usein ei ole varaa investointeihin. 10–20% investointituki kannustaisi investoinnit liikkeelle. Esimerkiksi biokaasulaitoksia voisi syntyä lisätuen avulla paljon nykyistä nopeammalla tahdilla.  Aurinkopaneelien kehittyminen tekee niistä entistä kannattavamman investointikohteen. Hakevoimaloilla voidaan tehdä kannattavasti yhdistettyä lämmön- ja sähköntuotantoa. KD esittää 15 miljoonaa euroa uusiutuvan energian investointitukeen.

Kun sekä kotitalouksien tasolla, että maatilojen tasolla ja sitä suuremmissa yksiköissä saadaan tukirahalla yksityiset investoinnit liikkeelle, syntyy työtä sekä laitteistojen rakentamisen että käytön ajalle. KD arvioi, että näistä saatu verohyöty ensimmäisenä vuonna on 10 miljoonaa euroa.

Ylös