”Toivottavasti vuoden päästä ei juhlita uutta sote-ratkaisua”

9.11.2015 klo 12:40 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi kertoo seuranneensa hieman huvittuneena median hehkutusta uuden sote-ratkaisun syntymisestä.

– Pidetään peukkuja, ettei vuoden päästä taas juhlita historiallisen sote-päätöksen syntymistä!

Viime vaalikaudella perustuslakivaliokunnassa sote-ratkaisuja arvioinut KD varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi kertoo seuranneensa huvittuneena median otsikointia ”historiallisen sote-ratkaisun syntymisestä”. Ahvenjärvi ihmettelee, että onko ihmisen muisti todellakin näin lyhyt.

Hän muistuttaa, että viime vaalikaudella oltiin kolme kertaa tilanteessa, jossa ”kauhean vääntämisen jälkeen vihdoin ja viimein saatiin ”historiallinen” sote-ratkaisu aikaiseksi”.

– Milloin se oli Orpon työryhmä, milloin puoluejohtajien parlamentaarinen ryhmä. On näitä päätöksiä, isoja otsikoita ja hurraa –huutoja nähty ennenkin, Ahvenjärvi kommentoi.

Hänen mukaansa hallituksen lauantain vastaisena yönä saavuttaman sote-sovun varsinainen testi on vasta alkamassa. Nyt testataan, onko Sipilän johdolla todellakin saatu aikaseksi sellainen sote-ratkaisu, joka kestää perustuslaillisen tarkastelun ja joka pystytään viemään lukuisien laki- ja asetusmuutosten kautta käytännön toiminnaksi.

Toteutusvaiheen jälkeen vasta nähdään, onko sotesta apua Suomea kestävyysvajeen nujertamisessa, tuottaako se kansalaisille sote-palveluja kustannustehokkaasti, vahvistaako se kansalaisten yhdenvertaisuutta tai puretaanko sillä väliportaan hallintohimmeleitä.

Ahvenjärvi muistuttaa myös, että isoja asioita on yhä auki, liittyen rahoitukseen, demokratian toteutumiseen sekä kuntien tehtävien ja talouden uudelleen järjestämiseen.

Yhtenä tärkeimmistä uudistuksen osa-alueista kehysbudjetoinnin toteuttaminen.

– Tulevaisuudessa on pystyttävä valtakunnallisella tasolla päättämään, kuinka iso osa yhteiskunnan varoista kaadetaan pohjattomaan kaivoon nimeltä erikoissairaanhoito.

– Ilman pitävää valtakunnallisen tason budjettikontrollia erikoissairaanhoito syö yhteiskunnan voimavarat siltä kehittämiseltä, jolla pitäisi rakentaa kansakunnan tulevaisuutta.

– Pidetään peukkuja, ettei vuoden päästä taas juhlita historiallisen sote-päätöksen syntymistä, Ahvenjärvi toivottaa.

Ylös