Asuntolainan korkovähennys pienenee jälleen

31.12.2015 klo 09:24 Kotimaa KD Lehti

Asuntolainan korkovähennys pienenee, lääkkeiden Kela-korvaukset pienenevät, mutta YLE-vero poistuu monelta pienituloiselta.

Moni suomalaisen arkeen vaikuttava asia muuttuu vuodenvaihteessa.

Asiakkaan on maksettava reseptilääkkeensä 50 euroon asti itse. Vasta sen jälkeen hän saa korvattavasta lääkkeestä Kela-korvausta.

STT keräsi muutokset yhteen koriin.

Esimerkiksi lääkkeiden Kela-korvaukset muuttuvat vuoden alussa.

Satunnaisesti lääkkeitä käyttävä saa jatkossa nykyistä vähemmän korvausta.

Suurin muutos on se, että asiakkaan on maksettava reseptilääkkeensä 50 euroon asti itse. Vasta sen jälkeen hän saa korvattavasta lääkkeestä Kela-korvausta.

Asuntolainan korkovähennysoikeus pienenee niin ikään jälleen. Ensi vuonna asuntolainan koroista vähennyskelpoisia on 55 prosenttia. Korkovähennys on pienenemässä myös tulevina vuosina, ja vuonna 2019 koroista vähennyskelpoisia on enää 25 prosenttia.

Sen sijaan Yle-vero poistuu monelta pienituloiselta. Yle-veron pienin maksuunpantava määrä nousee 51 eurosta 70 euroon. Yle-veroa maksavien lukumäärä alenee noin 300 000 henkilöllä.

Tupakan verotus kiristyy reippaasti. Korotukset toteutetaan kahden vuoden aikana neljässä vaiheessa siten, että ensimmäinen korotus tehdään vuoden 2016 alusta, toinen heinäkuun 2016 alusta, kolmas vuoden 2017 alusta ja neljäs korotus heinäkuun 2017 alusta.

Tupakkaveron korotukset ovat senttimääräisesti yhtä suuria kaikissa vaiheissa. Korotuksen seurauksena savukkeiden hintojen arvioidaan valtiovarainministeriön mukaan nousevan keskimäärin 19,2 prosenttia.

Pieni- ja keskipäästöisten autojen autoveroa alennetaan neljässä vaiheessa vuosina 2016–2019. Veronalennus painottuu selvästi pienipäästöisiin autoihin, ja valtiovarainministeriön mukaan vero alenee auton ominaishiilidioksidipäästöstä riippuen vuoteen 2019 mennessä enimmillään 5,4 prosenttiyksikköä.

Ajoneuvoveron perusveroa korotetaan kaikilta henkilö- ja pakettiautoilta 36,50 euroa vuodessa. Korotusta sovelletaan kuitenkin vasta vuoden 2017 alusta.

 

Ylös