Suojaa silmäsi uuden vuoden juhlien rakettisateessa

31.12.2015 klo 12:46 Kotimaa KD Lehti

Moni suomalainen vahingoittaa silmänsä vuosittain uuden vuoden juhlien ilotuliteonnettomuuksissa.

Terveystalon silmätautien ylilääkäri Tiina Leivo muistuttaa juhlijoita turvallisuudesta ja ohjeistaa, miten pahimmilta vammoilta säästytään.

Vuonna 2010 uudistunut lainsäädäntö vaatii muun muassa tulitteen sytyttäjältä suojalasit ja vähintään 18 vuoden iän. Tämän ansiosta ilotulitteet aiheuttavat Suomessa nykyään vain pienen osan kaikista vakavista silmävammoista.

Uuden vuoden juhlintaan kuuluvat ilotulitteet aiheuttavat Suomessa vuosittain kymmeniä loukkaantumisia. Silmät ovat rakettisateessa suurimmassa vaarassa.

− Pahimmissa vammoissa ilotulitteesta lentänyt osa on puhkaissut silmän tai aiheuttanut silmän palovamman. Kummassakin tapauksessa silmä voi sokeutua kokonaan, Leivo kertoo.

Suomen Silmälääkäriyhdistyksen mukaan viime vuodenvaihteessa silmäsairaaloissa hoidettiin 17 silmävammaa. Yhdellä vammautuneista oli suojalasit. Yhdeksän potilaan vammat olivat vaikeita tai keskivaikeita. Lapsille aiheutui kuusi vammaa.

Alle puolet vammoista tapahtui tulitteen sytyttäjälle. Tällöin tulite räjähti varhain, kaatui tai sitä luultiin suutariksi. Yli puolet vammoista, ja kaikki lasten ja naisten vammat sattuivat katsojille.

− Lähes jokaisessa tapauksessa silmään kohdistuvat vahingot voitaisiin välttää, jos pidettäisiin huolta riittävästä etäisyydestä ilotulitteen ja yleisön välillä sekä käytettäisiin tarkoitukseen sopivia suojalaseja.

Vuonna 2010 uudistunut lainsäädäntö vaatii muun muassa tulitteen sytyttäjältä suojalasit ja vähintään 18 vuoden iän. Tämän ansiosta ilotulitteet aiheuttavat Suomessa nykyään vain pienen osan kaikista vakavista silmävammoista.

Silmävammojen ensiavussa on oltava huolellinen. Jos epäilee silmän puhjenneen, ei silmää saa missään nimessä painaa. Silmään ei myöskään saa laittaa silmätippoja tai lääkeaineita. Potilas tulee kuljettaa nopeasti hoitoon päivystävälle silmälääkärille, mieluiten makuuasennossa molemmat silmät peitettynä.

− Vammautuneeseen silmään on viisasta olla koskematta. Potilaan kannattaa hakeutua pikaisesti silmätautien erikoislääkärin tutkittavaksi. Pahimmat vammat vaativat usein useita leikkauksia, jotta näkö pystytään säilyttämään silmässä, Leivo kuvaa.

Pienemmissä vammoissa, jos esimerkiksi epäilee silmään menneen pinnallisen rikan, on hyvä hakeutua yleislääkärin tutkimuksiin.

Näin vältät Uuden vuoden silmävammat

– Muista suojalasit, vaikka et ampuisi raketteja.
– Varmista riittävä turvaväli: vähintään 10 metriä ilotulitteisiin.
– Huomioi lapset ja muut ilotulitusten katsojat.
– Alkoholi ja ilotulitteet sopivat huonosti yhteen.
– Ilotulitteita saavat ampua vain 18 vuotta täyttäneet.
– Silmävammat on hoidettava aina lääkärissä

Ylös