Nuori syöpään sairastunut tarvitsee palvelut ja avun yhdeltä luukulta

5.4.2016 klo 09:38 Kotimaa KD Lehti

Syöpään sairastuneet nuoret ja nuoret aikuiset tarvitsevat Suomessa selvästi nykyistä parempaa ja kokonaisvaltaisempaa tukea selviytymiseen rankassa elämäntilanteessa.

Tätä mieltä on syöpää sairastavien lasten, nuorten ja heidän perheidensä järjestö Sylva ry, joka nostaa nuoret aikuiset syöpää sairastavat esille valtakunnallisella Fuck Cancer -kampanjallaan.

Lasten syöpähoitojen kehitys on todellinen menestystarina, kun katsotaan selviytymislukuja. Sama kehitys ei valitettavasti päde nuoriin syöpäpotilaisiin.

– Lääketieteellisen hoidon rinnalle tarvitaan kattava, suunnitelmallinen tuki arjen ongelmien ratkaisemiseen hoitojen aikana ja niiden jälkeen. Nuorta, vakavasti sairastunutta ihmistä ei voi jättää yksin kamppailemaan esimerkiksi toimeentulo- ja asumiskysymysten kanssa, Sylva ry:n puheenjohtaja Aila Paloniemi sanoo.

Paloniemi puhui Fuck Cancer -kampanjaviikon ammattilaisseminaarissa tänään tiistaina.

Hänen mukaansa nuorena sairastuneiden määrä on melko pieni ja heidät tavoitetaan hyvin. Siksi myös tukipalvelut olisi täysin mahdollista tarjota yhdeltä luukulta.

– Yhden luukun malli auttaisi ratkaisevasti tilanteessa, jossa nuori aikuinen käy raskaissa syöpähoidoissa ja taistelee toipuakseen.

Suomessa sairastuu syöpään vuosittain noin 600 iältään 18–35-vuotiasta. Tärkeä rooli heidän auttamisessaan on kaikilla hoitoalan ja sosiaalityön ammattilaisilla.

Seminaarin pääpuhuja, tohtori Kirsten Boisen Kööpenhaminan Rigshospitaletista korostaa, että nuoret syöpäpotilaat ovat ennen kaikkea nuoria.

– Nuoruus on yksi ihmisen merkittävimpiä elämänvaiheita. Siihen liittyy identiteetin kehittyminen ja itsenäistyminen, tulevaisuuden suunnittelu sekä pohdinnat läheisyydestä ihmissuhteissa ja hedelmällisyydestä. Nämä kaikki asiat joutuvat törmäyskurssille syövän kanssa, Boisen sanoo.

Lasten syöpähoitojen kehitys on todellinen menestystarina, kun katsotaan selviytymislukuja. Sama kehitys ei valitettavasti päde nuoriin syöpäpotilaisiin.

Boisen mukaan yksi syy tähän saattaa olla juuri keskitetyn ja kokonaisvaltaisen hoidon ja kuntoutuksen puuttuminen.

Ylös