Oppositiopuolueet vaativat päästä mukaan soten valmisteluun

14.9.2016 klo 09:15 Politiikka Samuli Rissanen

Lännen Mediassa julkaistussa kirjoituksessa puheenjohtajat esittävät, että hallitus kutsuu heti parlamentaarisen työryhmän varmistamaan, että uusi sote-järjestelmä vastaa nykyjärjestelmän ongelmiin ja että ratkaisu kestää yli vaalikausien.

Oppositiojohtajien kirjoituksessa todetaan, että kustannuskehityksen säästöillä ei saavuteta hallituksen tavoittelemaa kolmen miljardin säästötavoitetta.

Sdp:n, vihreiden, Vasemmistoliiton, Rkp:n ja kristillisdemokraattien puheenjohtajat pitävät huolestuttavana, että nyt lausunnoille lähteneessä mallissa kustannukset tulevat asiantuntija-arvioiden mukaan päinvastoin nousemaan, erityisesti hallituksen tavoitteekseen ottaman asiakkaan valinnanvapausmallin myötä.

Kristillisdemokraattien pitkäaikaisena tavoitteena on ollut sote-uudistuksen läpivieminen niin, että lähipalvelut säilyvät

– Kannamme huolta siitä, että kustannustason nousun ja säästötavoitteen välinen kuilu kurotaan kiinni heikentämällä palveluiden saavutettavuutta ja tasoa ja/tai nostamalla asiakasmaksuja, jolloin hyvinvointi- ja terveyserot kasvavat entisestään, oppositiopuolueiden puheenjohtajat arvioivat.

Opposition toinen keskeinen huoli liittyy sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän integraation toteutumiseen, josta ollaan tinkimässä asiakkaan valinnanvapausmallin myötä.

Oppositiopuolueiden puheenjohtajat vaativat soten tuomista välittömästi kaikkien eduskuntapuolueiden käsiteltäväksi, jotta lopputulos kestäisi yli vaalikausien.

Kristillisdemokraattien pitkäaikaisena tavoitteena on ollut sote-uudistuksen läpivieminen niin, että lähipalvelut säilyvät. Puheenjohtaja Sari Essayah kertoi KD-lehden (KD-lehti 8/2016) haastattelussa, että tärkeintä on taata tasalaatuiset palvelut kaikkialla Suomessa.

– Soten sisään leivottu rahoitusleikkuri on iso peikko. Siitä voi pahimmillaan tulla myös palveluleikkuri, hän kertoi.

Vaihtoehtona maakuntien on pakko korottaa asiakasmaksuja, joka kuulostaa Essayah korviin karulta sekin.

Hänen mukaansa suomalaisten kannattaisikin kuntavaaleissa kiinnittää erityisestä huomiota siihen, mikä on kunkin puolueen antama realistinen lupaus tulevista palveluista.

Ylös