”Lainsäädäntöä ei voi perustella vain taloudellisilla syillä”

21.2.2017 klo 19:08 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeri Juha Sipilä antoi eduskunnalle pääministerin ilmoituksen hallituksen lainvalmistelusta. Hänen mukaansa hallitus ei ole ohittanut lainvalmistelussa oikeuskansleri Jaakko Jonkkaa.

Oppositio puolestaan muistutti hallitusta kiireellä valmistelluista ja epäonnistuneista lakihankkeista, joita hallitus on joutunut vetämään matkan varrella pois.

Kristillisdemokraattien Antero Laukkanen kantoi huolta myös kunnollisten vaikutusarvioiden puuttumiseen lainvalmistelussa.

– Perusteltu kritiikki on kohdistunut muun muassa perustuslaillisten ongelmien ohittamiseen useamman esityksen kohdalla, Laukkanen sanoo.

– SOTE-uudistuksen kokonaistavoitteet ja toteutus jäävät arvailujen varaan. Epätietoisuus hallituksen pyrkimyksistä kasvaa ja kuntien on hankalaa valmistautua uudistukseen

Laukkanen toivoi hallituksen kiinnittävän erityistä huomiota siihen, miten suuret lakiuudistukset tuodaan eduskuntaan. Kokonaisuuden hahmottamista ja kannanottamista vaikeuttaa se, että uudistukseen sisältyvät lakimuutokset tuodaan erillisinä esityksinä pitkällä aikajänteellä, kuten hallitus on SOTE-uudistuksen kanssa tehnyt.

– SOTE-uudistuksen kokonaistavoitteet ja toteutus jäävät arvailujen varaan. Epätietoisuus hallituksen pyrkimyksistä kasvaa ja kuntien on hankalaa valmistautua uudistukseen.

– Vaikka KD-ryhmä pitää Suomen talouden parantamista keskeisenä tavoitteena, katsomme ettei pelkillä talousvaikutuksilla voida poistaa muiden perusteiden ja vaikutusten merkitystä, Laukkanen toteaa.

Hän muistuttaa, että myös eduskunnan on parannettava omaa tekemistään.

– Näin parannetaan kansalaisten kunnioitusta lainsäätäjään, hän sanoo.

Sipilän hallituksen lainvalmistelu nousi keskusteluun viime joulukuussa, kun oikeuskansleri Jaakko Jonkka kritisoi hallitusta Helsingin Sanomien haastattelussa. Tuolloin Jonkka arvioi, että Sipilän hallitus on antanut eduskunnalle poikkeuksellisen paljon perustuslaillisia ongelmia sisältäviä lakiesityksiä.

Ylös