Päivi Räsänen: Ihminen on arvokas viimeiseen hengenvetoon saakka

21.2.2017 klo 10:23 Politiikka KD Lehti

Lääkäri, kansanedustaja Päivi Räsänen on kirjoittanut kirjan, joka on voimakas puheenvuoro ajankohtaiseen eutanasiakeskusteluun. Hänen mukaansa jokaiselle on turvattava inhimillinen ja kivuton elämä ennen kuolemaa.

Kansanedustaja Päivi Räsänen painottaa, että eutanasia ei tarkoita tarpeettomien hoitojen riisumista vaan potilaan tappamista. Tämän todellisuuden häivyttämiseksi käytetään kiertoilmaisuja kuten kuolinapu tai arvokas kuolema.

– Lääkärin tehtävä on kuitenkin suojella, ei tuhota elämää, Räsänen muistuttaa.

– Potilaan kuolemantoive sisältääkin kysymyksen: ”Välittääkö kukaan minusta? Olenko jo täysin tarpeeton?” Tällaiseen kyselyyn ei tule vastata kuolinpiikillä

Räsäsen puheenvuoro eutanasiasta on koottu kustannusosakeyhtiö Uuden tien julkaisuksi ”Mistä on kysymys – Eutanasia”. Se avaa lääketieteen, terveydenhuollon nykytilan ja kristillisen ihmiskuvan näköaloja kuoleman ja kärsimyksen kysymyksiin.

Kirjan viesti on, että ihmisen on voitava tuntea olevansa arvokas viimeiseen hengenvetoon saakka. Ihmiselämän arvokkuus ei vähene avun tarpeen lisääntyessä.

– Potilaan kuolemantoive sisältääkin kysymyksen: ”Välittääkö kukaan minusta? Olenko jo täysin tarpeeton?” Tällaiseen kyselyyn ei tule vastata kuolinpiikillä.

– Kuoleva tarvitsee inhimillistä läsnäoloa ja tehokasta oireenmukaista hoitoa. Saattohoidon puutteita ei korjata eutanasialla, Räsänen sanoo.

Eutanasiaa perustellaan tavallisesti kahdella argumentilla: parantumattomasti sairaan potilaan kärsimyksillä ja hänen itsemääräämisoikeudellaan päättää kuolemastaan. Kuitenkaan missään maailman maassa potilaalle ei ole turvattu lakisääteistä ”oikeutta kuolla”, ei Hollannissakaan.

Kansainväliset ihmisoikeussopimuksetkin tunnustavat ihmisen oikeuden elämään, ei kuolemaan.

– Potilasta ei tarvitse surmata, jotta kipu ja muut oireet saadaan hoidettua. Saattohoito on kehittyneempää kuin koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa, Räsänen kertoo.

Kirjaa voi tilata täältä: http://www.nettikirjakauppa.com/mista-on-kysymys-eutanasia.html

 

Ylös