Aki Ruotsala Pori Jazzin toimitusjohtajaksi – ”Hyvillä fiiliksillä vahvuuksiani hyödyntämään tervehtyneeseen organisaatioon”

1.6.2018 klo 13:02 Kotimaa Kristiina Kunnas

Aki Ruotsala, Merikarvian kunnan kehittämispäällikkö ja Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja, kertoo itsekin yllättyneensä uudesta tehtävästään. – Minut pyydettiin mukaan hakuprosessiin, ja päätös kypsyi valinnan myötä, Ruotsala kertoo KD-Lehdelle.

KD-Lehti sai Pori Jazzin toimitusjohtajaksi valitun Aki Ruotsalan puhelimeen kesken maakunnan ykköslehden Satakunnan Kansan haastattelun.

– Tosi hyvät tunnelmat on ja hyvällä fiiliksellä lähden tehtävään, Ruotsala vastaa.

Kyseessä on legendaarinen puistofestivaali, joka on pitänyt heinäkuisen viikon ajan majaansa Porin Kirjurinluodolla jo kauan ennen Ruotsalan, 33, syntymää.

Vuodesta 1966 järjestetyn ja Taloustutkimuksen mukaan Suomen kiinnostavimman ja tunnetuimman kesätapahtuman esiintyjiin ovat kuuluneet ”kaikki” tärkeimmät jazzin nimet Oscar Petersonista Dizzy Gillespieleen ja lisäksi muut maailmantähdet aina Tom Jonesista Ringo Starriin, Santanasta Bob Dylaniin ja Gloria Gaynorista Björkiin. Sekä tietenkin Suomen huiput. Rumpali Reino ”Reiska” Laine, 71, on esiintynyt jokaisessa Pori Jazzissa.

Tänä kesänä Pori Jazzissa nähdään muiden muassa Alanis Morissette, James Blunt ja Burt Bacharach sekä Litku Klemetti ja Aili Ikonen.

James Bluntia ja Aki Ruotsalaa yhdistää yllättävä asia: palveleminen Kosovossa. Ruotsala on ollut siellä kriisinhallintatehtävissä ja Blunt brittiluutnanttina.

Ulkoilmafestivaali elää aina Suomen ailahtelevien kesäsäiden epävarmuudessa. Yksikin sadepäivä voi pahasti romahduttaa lipunmyyntiä. Pori Jazz on vuosikymmenten aikana kokenut niin talousvaikeudet kuin yleisökadotkin, mutta pysynyt elossa.

– Organisaatiossa on tehty niin paljon hyviä asioita, että uskallan lähteä rohkeasti uuteen tehtävääni, Ruotsala toteaa.

– Riskejä aina on, kun yhden viikon festivaalia vietetään ja ollaan säiden armoilla.

Ruotsala on itsekin yllättynyt uudesta tilanteestaan.

Merikarvian kunnan kehitysjohtajana hän sai suurta huomiota esimerkiksi lanseeramastaan virallisesta peitonheilutuspäivästä, jolla saataisiin kunnan väkiluku nousuun. Eteläpohjalaistaustainen, räväkkä Ruotsala on laittanut itseään likoon ja uskaltanut tuoda myös huumoria kuivaksi koettuun virkamiestyöhön.

Tulkaa heittämään ylävitosia Kirjurinluodolla. – Pori Jazzin toimitusjohtajaksi valittu Aki Ruotsala

– Tämä toimitusjohtajuus on sellainen mahdollisuus, jota olen odottanut. En osannut arvata, että minut kutsuttaisiin tähän hakuprosessiin. Itse en olisi huomannut osallistua, Ruotsala kertoo.

Mediassa kerrottiin tänään, että toimitusjohtajan tehtävä täytettiin täsmähaulla, ja toimitusjohtajaksi haastateltiin yhdeksää henkilöä. Näin sanoo Pori Jazz 66 ry:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Jaakkola. Tavoitteena oli löytää toimintaa johtamaan henkilö, joka sopii kasvoiksi organisaatiolle, ja jolla on hyvät johtamisvalmiudet, taloushallinnon ja verkosto-osaaminen.

– Minut pyydettiin loppumetreillä mukaan. Testien ja haastattelujen jälkeen kävi näin, hallintotieteiden maisteri Ruotsala kertoo.

Oma päätös kypsyi valintaprosessin aikana.

– Loppuviimein päätös oli helppo, vaikka vaati syvällistäkin tarkastelua. Päätös kypsyi kuukauden päivien aikana. Uskon, että pystyn hyödyntämään omia vahvuuksiani, Ruotsala pohtii.

Tehtävä alkaa virallisesti elokuun alussa. Tämän heinäkuun festarin Ruotsala katselee vielä tulevan toimitusjohtajan silmin. Samaan aikaan Porissa pidetään myös Suomi Areena, joka on tullut tutuksi Kristillisdemokraatti-poliitikkona.

– Tulkaa heittämään ylävitosia Kirjurinluodolla, Ruotsala toivoo.

 

Aki Ruotsala

• 33-vuotias, kotoisin Alahärmästä
• hallintotieteiden maisteri, valmistuu tämän vuoden aikana kauppatieteiden maisteriksi johtamisen koulutusohjelmasta
• perheessä vaimo ja tytär
• asuu Porissa
• Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja
• Merikarvian kunnan kehittämispäällikkö
• aloittaa Pori Jazzin toimitusjohtajana 1. elokuuta 2018

 

 

Ylös