Eduskunta hyväksyi ratkaisevassa äänestyksessä sote-uudistuksen – Terveydenhoito siirtyy kunnilta hyvinvointialueille vuonna 2023

23.6.2021 klo 14:12 Eduskunta Samuli Rissanen

15 vuoden ajan puuhattu sote-uudistus on hyväksytty eduskunnassa. Ratkaisevassa äänestyksessä esitys hyväksyttiin  äänin 105-77. Poissa oli 17 edustajaa.

Ratkaisun myötä terveydenhoidon järjestäminen siirtyy kunnilta hyvinvointialueille eli maakuntatasolle vuoden 2023 alussa.

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen sote-esityksen äänin 105-77. Jatkossa kunnat eivät enää järjestä sosiaali- ja terverveyspalveluita vaan vastuu siirtyy 21 hyvinvointialueelle ja Helsingille vuoden 2023 alusta lähtien.

Soten eteen tuli vielä aivan viime metreillä perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkäsen vaatimus, jossa hän penäsi eduskunnan puhemieheltä varmistusta, että kaikki perustuslakivaliokunnan vaatimukset on kirjattu lopulliseen lakiesitykseen ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön.

Uudistusta on opposition mielestä viety kevään aikana runnomalla eteenpäin.

Puhemies Anu Vehviläinen ilmoitti tänään äänestyksen alla saaneensa eduskunnan virkajohdolta selvityksen.

– Saamani selvityksen mukaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt mietinnössään lakiehdotuksiin perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset. Ehdotukset ovat perustuslain mukaisia, Vehviläinen kertoi.

Oppositiopuolueet evät sotea hyväksyneet, koska ratkaisuun sisältyy niiden mielestä nin paljon valuvikoja. Kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt ovat arvioineet, että palvelut eivät parane siinä määrin, että lääkäriin pääsisi nykyistä nopeammin eikä toisaalta kustannuksia pystytä hillitsemään niin kuin alunperin tavoiteltiin.

Uudistusta on opposition mielestä viety kevään aikana runnomalla eteenpäin.

 

Ylös