”Kun tarvitsee palokuntaa tai ensihoitoa, kyse on usein elämästä ja kuolemasta” – Sari Essayah vaatii pelastustoimen rahoitusvajeen paikkaamista

21.9.2021 klo 18:55 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah nosti sisäistä turvallisuutta koskevassa keskustelussa esiin paitsi huolen poliisien määrärahoista, myöskin pelastustoimen rahoitusvajeen.

Essayah muistutti, että pelastustoimessa vajeen on arvioitu olevan vielä huomattavasti suurempi, yli 80 miljoonaa euroa. Puutteita on henkilöstössä, kalustossa ja koulutuksessa sekä kiinteistöissä. Myös sopimuspalokunnat kärsivät henkilöstövajeesta ja vanhentuneista varusteista sekä epävarmoista hälytysjärjestelmistä.

– On todella hälyttävää, että kukaan ei tällä hetkellä Suomessa tarkalleen edes tiedä, kuinka paljon meillä on henkilöitä, jotka osallistuvat hälytystoimintaan

– On todella hälyttävää, että kukaan ei tällä hetkellä Suomessa tarkalleen edes tiedä, kuinka paljon meillä on henkilöitä, jotka osallistuvat hälytystoimintaan, Essayah sanoi.

Suomessa ei ole kattavaa valtakunnallista järjestelmää, josta kaikki löytyisivät. Aluehallintoviranomaiset ovatkin joutuneet antamaan paljon huomautuksia toimintavalmiusajoista.

– Silloin kun kansalainen tarvitsee palokuntaa tai tarvitsee ensihoitoa, niin useimmiten kysymys on elämästä ja kuolemasta.

Hän vaatikin sisäministeriä varmistamaan sen, että pelastustoimelle on riittävät resurssit, kun toiminto on sote-uudistuksen yhteydessä siirtymässä alueille.

Ylös