– Miten Nato-kansanäänestyksen järjestäminen onnistuisi tämän päivän kyber- ja hybridioperaatioiden myllerryksessä, Peter Östman kysyy

7.12.2021 klo 17:22 Eduskunta Samuli Rissanen

KD:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Peter Östman kysyy, miten mahdollinen kansanäänestys Natosta onnistuisi Suomessa nykyisessä kyber- ja hybridioperaatioiden myllerryksessä.

– Viime vuosina itänaapurimme on ollut aktiivisesti osallinen moniin Itä-Euroopan levottomuuksiin, eikä trendi näytä laantumisen merkkejä, Östman muistutti eduskunnassa, joka keskusteli hallituksen puolustusselonteosta.

Östman kertasi, että Suomessa on ylläpidetty Nato-optiota eli mahdollisuutta hakea Naton jäsenyyttä, mikäli turvallisuuspoliittinen tilanne muuttuu siten, että asia tulee ajankohtaiseksi.

Samaan hengenvetoon on kuitenkin painotettu useissa puheenvuoroissa, että mahdollisesta Nato-jäsenyydestä olisi järjestettävä kansanäänestys.

– Kysyisin puolustusministeriltä: miten te näette ja arvioitte tämän päivän kyber- ja hybridioperaatioiden myllerryksessä kansanäänestyksen järjestämisen onnistuvan mielikuvien muodostamisen näkökulmasta, Östman kysyi.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan kansanäänestysasia ei ole ajankohtainen.

– En lähde sen takia sillä spekuloimaan, mutta jos se ajankohtaistuisi, niin varmasti nuo esittämänne kysymykset ja näkemykset olisi tärkeä huomioida.

Ylös