Uskonnollisten konfliktien estäminen tulee huomioida rasismin vastaisessa ohjelmassa, Päivi Räsänen vaatii

17.8.2023 klo 15:34 Politiikka Samuli Rissanen

– Uskonnollista lukutaitoa tulee vahvistaa uskonnollisten konfliktien torjumiseksi, Päivi Räsänen sanoo.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen esittää, että hallituksen rasismin vastaisessa ohjelmassa huomioidaan uskonnollisten konfliktien estäminen. Räsäsen mielestä maallistuneessa yhteiskunnassa tarvitaan myös vahvempaa uskonnollista lukutaitoa, lähtien koulujen uskonnonopetuksesta.

Tehdään suuria virheitä, jos islamin uskoa yritetään tulkita kristillisen kulttuuriperinnön kautta.

– Tämä tulisi myös huomioida, kun hallitus ja eduskunta paneutuvat rasismin torjuntaan ja kansalaisten yhdenvertaisuuden vahvistamiseen. Tehdään suuria virheitä, jos islamin uskoa yritetään tulkita kristillisen kulttuuriperinnön kautta.

– Islamin perustaja oli sotapäällikkö, joka juurrutti uskontoa alueita valtaamalla. Kristinuskon päähenkilö on Rauhanruhtinas, joka tuli rakentamaan Jumalan valtakuntaa ihmisten sydämiin, Räsänen muistuttaa.

Esimerkiksi Ruotsissa terrorismin uhka-arviota joudutaan nostamaan.

– Koraanin julkiset polttamiset ovat aiheuttaneet täysin suhteettomia väkivaltaan yllyttäviä vastareaktioita islamilaisesta maailmasta. Väkivallalla uhkaaminen vastineena kirjan tuhoamiselle on kohtuutonta ja tuomittavaa. Ruotsin keinot suojautua tältä uskontopohjaiselta konfliktilta näyttävät kuitenkin heikoilta, Räsänen arvioi.

Suomea vastaavalta kierteeltä suojaa laki uskonrauhan rikkomisesta, jota on vuosikymmenien ajan yritetty kumota. Mahdolliseen Koraanien julkiseen häpäisyyn voitaisiin nopeasti puuttua. Myös 70-luvulla laki säilyi, kun 17 SKDL:n edustajaa vahingoissa painoi väärää nappia. Viimeksi tästä käytiin tiukka äänestys (74-69) vuonna 1998, jolloin myös Jumalan pilkkaamisen kielto säilyi täpärästi laissa vastoin hallituksen ja valiokunnan esitystä. Sananvapautta rajoittavaa lakia on Räsäsen mukaan hyvin perustein myös arvosteltu.

– Tässä tilanteessa olemme kuitenkin onnekkaita, että meillä on keinot puuttua tahalliseen uskonnollisen konfliktin aiheuttamiseen.

Hallitus antaa syyskuussa eduskunnalle yhteisen tiedonannon toimenpiteistä yhdenvertaisuudesta ja syrjimättömyydestä. Hallituspuolueet kävivät läpi tulevaa tiedonantoaan ja keinoja rasismin torjumiseen eilen keskiviikkona Königstedtin kartanossa.

Ylös