SAMOK: Perheellisten opiskelijoiden asema turvattava opintotukiuudistuksessa

26.4.2016 klo 10:48 Politiikka Samuli Rissanen

Muutokset opintukeen leikkaisivat jo nyt yleistä asumistukea saavien opiskelevien lapsiperheiden tukea nykyisestä, mikäli he nostavat myös opintotukea. Perheellisellä opiskelijalla käytössä olevan tulon määrä voi jo laskea jopa yli 1700 euroa vuodessa, kun huomioidaan leikkaukset opintotukeen.

Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK on huolissaan lakimuutoksen mahdollisesta vaikutuksesta erityisesti perheellisten opiskelijoiden toimeentuloon.

Perheellisellä opiskelijalla käytössä olevan tulon määrä voi jo laskea jopa yli 1700 euroa vuodessa, kun huomioidaan leikkaukset opintotukeen.

Taloudellisia vaikeuksia on erityisesti yksinhuoltajilla ja perheissä, joissa molemmat vanhemmat opiskelevat.

Asia korjattaisiin SAMOKin mielestä siten, että opintorahaa ei jatkossakaan laskettaisi tukea alentavaksi tuloksi yleistä asumistukea myönnettäessä.

Mikäli opintoraha aiotaan huomioida tulona, SAMOK esittää, että opiskelijalapsiperheiden taloudelliset edellytykset turvataan ottamalla käyttöön opintorahan huoltajakorotus. Oikeus opintorahan huoltajakorotukseen olisi opiskelijalla, joka on alle 18-vuotiaan lapsen huoltaja.

Huoltajakorotuksen euromäärä olisi 50 euroa kuukautta kohti.

Noin 11 000 opintotukea saavan opiskelijan ja heidän lastensa asemaa turvaavan huoltajakorotuksen valtiontaloudelliset kustannukset olisivat noin 4 miljoonaa euroa, joten uudistus olisi kustannusneutraali.

Opiskelijoita ollaan hallituksen kehysriihessä tekemän päätöksen mukaan siirtämässä yleisen asumistuen piiriin. Tähän asti opiskelijat ovat saaneet opintotuen asumislisää. Tällä hetkellä yleistä asumistukea saavat vain ne vuokralla asuvat opintotukea saavat opiskelijat, joilla on lapsia samassa taloudessa.

Hallituksen kaavailuissa opintoraha lasketaan jatkossa tuloksi ansiotulojen tapaan, kun määritellään asumistukea. SAMOK arvioi, että lähes 20 000 opiskelijaa menettää tuen osittain tai jopa kokonaan.

Muutos leikkaisi myös jo nyt yleistä asumistukea saavien opiskelevien lapsiperheiden tukea nykyisestä, mikäli he nostavat myös opintotukea. Yleistä asumistukea saavilta opiskelijaruokakunnilta muutos leikkaisi yhteensä 4 miljoonaa euroa.

Perheellisellä opiskelijalla käytössä olevan tulon määrä voi jo laskea jopa yli 1700 euroa vuodessa, kun huomioidaan leikkaukset opintotukeen.

Ylös