Päivi Räsäsen mielestä Kelan toimintaan pitäisi voida puuttua tehokkaammin

29.3.2017 klo 16:07 Politiikka Samuli Rissanen

Toimeentulotuen siirtyminen Kelaan alkuvuodesta ruuhkautti tukien käsittelyn ja johti kohtuuttomiin viivästyksiin tukien maksamisessa. Kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii, että Kansaneläkelaitoksen valvontaa on kehitettävä.

Räsänen on jättänyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle siitä, miten varmistetaan, että Kansaneläkelaitoksen valvonta on parlamentaarisesti kattavaa.  Lisäksi hän kysyy, minkälaisin toimenpitein sosiaali- ja terveysministeriön vaikuttamismahdollisuutta Kansaneläkelaitoksen valvonnassa voitaisiin lisätä.

Monen ihmisen toimeentulo on riippuvainen Kelan toiminnasta ja Kelalla on muutoinkin tärkeä rooli vaikeista elämäntilanteista selviämisen kannalta

Räsänen muistuttaa, että Kela on eduskunnan valvonnassa oleva itsenäinen sosiaaliturvalaitos, jolla on oma hallinto ja talous. Sen valvontaa hoitavat eduskunnan nimeämät 12 valtuutettua.

– Kelan toiminnalla on iso merkitys yhteiskunnassa. Monen ihmisen toimeentulo on riippuvainen Kelan toiminnasta ja Kelalla on muutoinkin tärkeä rooli vaikeista elämäntilanteista selviämisen kannalta.

– Suuresta yhteiskunnallisesta merkittävyydestä johtuen olisi perusteltua, että Kelan valtuutettujen kokoonpano olisi parlamentaarisesti kattava, mikä tarkoittaisi käytännössä sitä, että jokaisella eduskuntaryhmällä tulisi olla vähintään yksi valtuutetun paikka. Tällöin voitaisiin puhua tosiallisesta eduskunnan valvonnanalaisuudesta, Räsänen sanoo.

Perustoimeentulotuen myöntäminen siirtyi Kelalle vuoden alusta lukien. Melko pian vuoden alussa tapahtuneen muutoksen myötä käsittely ruuhkautui ja käsittelyajat viivästyivät.

Räsäsen mielestä tapahtuneet virhearviot Kelan toiminnassa edellyttävät selvitystä siitä, tulisiko sosiaali- ja terveysministeriön vaikuttamismahdollisuutta Kelan valvonnassa lisätä.

– Ministeriöllä pitäisi olla tosiasiallinen mahdollisuus sekä edistää Kelan toimintaan, että puuttua mahdollisiin epäkohtiin, jotta ihmisten oikeusturvan toteutuminen voidaan paremmin varmistaa, eikä pääsisi syntymään kohtuuttomia tilanteita, Räsänen painottaa.

Kelan tuore pääjohtaja Elli Aaltonen on myöntänyt, että perustoimeentulotuen siirto kunnista Kelaan tämän vuoden alussa ei ole sujunut suunnitelmien mukaan.

Aaltonen sanoo Ylen haastattelussa ja Kelan nettisivuilla, että ymmärtää perustoimeentulotuen olevan ihmisten viimesijainen turva.

Kela on Aaltosen mukaan aloittanut tapahtuneen analysoinnin.

– Jo ennen analyysin valmistumista voin sanoa, että muutosvaiheeseen olisi tarvittu enemmän työntekijöitä. Toimeentulotukiasiakkaan palvelemiseen tarvittava aika sekä henkilökohtaisen palvelun tarve oli etukäteen arvioitu alakanttiin. Toimeentulotuki on monisyinen etuus, jota on myönnetty ja maksettu yli 300 kunnassa eri tavoin. Yhdenmukaistaminen ei onnistu kerralla, Aaltonen kertoo.

 

Ylös