Tehy: Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset eivät jousta enää enempää

31.10.2015 klo 08:00 Kotimaa KD Lehti

Sosiaali- ja ammattijärjestö Tehyn jäsenten halukkuus osallistua oman työn ja alan uudistamiseen ja kehittämiseen vähenee, jos hallitus toteuttaa leikkaus- ja säästösuunnitelmansa.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy teetti syyskuussa TNS-Gallupilla kyselyn liittyen hallituksen leikkausesityksiin ja säästösuunnitelmiin, jotka koskevat muun muassa sairausajan karenssia, vuosilomien leikkaamista, työajan pidentämistä ja lomarahojen puolittamista.

Tulevaisuuden kannalta huolestuttava tulos on, että noin puolet kyselyyn osallistuneista opiskelijoista on kiinnostunut muuttamaan ulkomaille alan työtehtäviin, jos hallitus toteuttaa säästötoimet.

Kyselyssä selvitettiin Tehyn jäsenten suhtautumista säästöihin sekä hallituksen suunnitelmien toteutumisen vaikutuksia tehyläisten arkielämään ja työhön.

Vastanneista reilusti yli 70 prosenttia ilmoitti, että toteutuessaan hallituksen leikkaukset vähentävät halukkuutta joustaa työtehtävissä. Tämä koskee esimerkiksi tilanteita, jossa sairaustapauksen vuoksi pitää jäädä oman työvuoron jälkeen töihin.

Yli puolet vastaajista kertoo, että myös halukkuus osallistua oman työn ja alan uudistamiseen ja kehittämiseen vähenee, jos leikkaukset toteutetaan.

– En yhtään ihmettele tuloksia, koska sosiaali- ja terveysalan henkilöstö joustaa jo nyt äärirajoilla. Tosi huono uutinen on myös se, että henkilöstön kiinnostus uudistaa ja kehittää on vaarassa hiipua, Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo sanoo.

Hänen mielestään sote-uudistuksen toteuttamisen kannalta on tuhoisaa, jos henkilöstön jaksaminen ja motivaatio viedään nyt näillä toimilla ehkä lopullisesti. Vesivalo muistuttaa, että toimet aiotaan vielä toteuttaa pakottavalla lainsäädännöllä.

Myös halu vaihtaa kokonaan toisen alan töihin tai kouluttautua muulle alalle lisääntyisi kyselyn mukaan merkittävästi.

Tulevaisuuden kannalta huolestuttava tulos on, että noin puolet kyselyyn osallistuneista opiskelijoista on kiinnostunut muuttamaan ulkomaille alan työtehtäviin, jos hallitus toteuttaa säästötoimet.

TNS-Gallupin kyselyyn osallistui syyskuussa 502 tehyläistä, joista opiskelijoita on 100.

 

Ylös