Turvapaikanhakijat ja islamilainen terrorismi syytä pitää erillään

14.11.2015 klo 14:27 Politiikka Samuli Rissanen

Sisäministeri Petteri Orpo muistutti tiedotustilaisuudessa tänään, että Euroopan pakolaiskriisi ja islamilainen terrorismi kannattaa pitää asiallisesti erillään. – Valtaosa turvapaikanhakijoista pakenee islamilaista terrorismia, hän muistutti.

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan Pariisin terrori-iskuilla ei ole tiettävästi yhteyksiä Suomeen eikä tiedossa myöskään ole, että suomalaisia olisi ollut uhrien joukossa.

– Uhka on näidenkin iskujen jälkeen matala. Suomalaiset voivat jatkaa rauhassa arkeaan.

Suomessa poliisin ja rajavartiolaitoksen käytössä ovat jo aiempien Eurooppaan kohdistuneiden terrori-iskujen aikoina käytössä olleet varotoimet.

Orpon mukaan yleisötapahtumien valvontaa tehostetaan.

Terrori-iskujen riskikartoitusten perusteella ulkomaiden lähetystöjä valvotaan jälleen tehostetusti. Rajatarkastuksia on lisätty ja turvallisuutta valvotaan tehostetusti Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja satamissa.

KRP puolestaan kertoo tehostaneensa nettivalvontaa.

Orpon mukaan mukaan Pariisin terrori-iskulla on selviä yhtymäkohtia Syyrian ja Irakin konflikteihin.

Ranska on jo pitkään luokiteltu korkeimman terroririskin maaksi Euroopassa. Suomi sen sijaan kuuluu edelleen matalan riskin maihin.

Sisäministeri halusi myös pitää erillään Suomeenkin kesän jälkeen saapuneen turvapaikanhakijoiden tulvan ja islamilaisen terrorismin uhan.

Orpo muistutti, että valtaosa turvapaikanhakijoista on paennut Isisin jaloista.

Terrorismin uhka on kuitenkin kohonnut ja monimuotoistunut Suojelupoliisin mukaan viime vuodesta. Suojelupoliisi arvioi, että Suomessa on noin 300 henkilöä, joilla arvioidaan olevan yhteyksiä väkivaltaisiin islamilaisiin järjestöihin.

– Se ei kuitenkaan tarkoita, että Suomessa olisi 300 terroristia, Orpo sanoi.

Turvapaikanhakijoiden taustoja tutkitaan Orpon mukaan tarkalla seulalla ja myös Suojelupoliisi on läsnä vastaanottokeskuksissa.

– Henkilöt, joilla on kytköksiä terroristijärjestöihin, pidätetään ja poistetaan maasta.

Orpon mukaan mitään tiedustelutietoa Pariisin terrori-iskun kytköksistä Suomeen ei ole. Ketään ei ole myöskään pidätetty iskuihin liittyen Suomessa.

– Uhka on näidenkin iskujen jälkeen matala. Suomalaiset voivat jatkaa rauhassa arkeaan.

Myöhään eilen illalla Pariissa tehtiin tuhoisia terrori-iskuja useaan kohteeseen, muun muassa rock-konserttiin, jalkapallostadionille ja ravintoloiden terrasseille. Niissä kuoli yli 120 ihmistä ja loukkaantui lähes 200, joista kriittisessä tilassa on 80.

Islamilainen terrorijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa iskujen takana.

Ylös