”Ranskan pyyntö poikkeuksellinen, joskin ymmärrettävä”

17.11.2015 klo 11:06 Politiikka Samuli Rissanen

Kotimaan poliitikot ovat tänään arvioineet Ranskan pyyntöä turvatakuista äärimmäisen varovaisina. Suomen laki estää Ranskan auttamisen voimakeinoin, mutta sallisi kriisinhallintaan osallistumisen.

STT:n haastattelema, eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen arvioi, että Ranskan pyyntöä ottaa käyttöön EU:n turvatakuut käsittelee Suomessa ensin ulko- ja turvallispoliittinen valiokunta ja sen jälkeen mahdollisesti eduskunta.

EU:n turvatakuut tarkoittavat, että muut jäsenmaat sitoutuvat auttamaan kaikin keinoin, jos yksi maa joutuu sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi.

Kaikkosen mukaan Suomen mahdollinen apu painottuisi viranomaisyhteistyöhön. Hän kertoo pitävänsä Ranskan pyyntöä poikkeuksellisena, mutta ymmärrettävänä ratkaisuna.

– Lähinnä tulee mieleen ehkä poliisiapu, tiedusteluapu, mahdollisesti humanitaarinen apu, jos sellaiseen on tarvetta. Suomen lainsäädäntö asettaa kuitenkin tiettyjä rajoituksia siihen, mitä apu voi olla. Esimerkiksi armeijan joukkoja emme voi Ranskaan lähettää, Kaikkonen kertoo STT:lle.

Kaikkonen myöntää, että viranomaisyhteistyötä tehdään tiettyyn rajaan asti tällaisissa tapauksissa muutenkin.

– Siinä mielessä onkin kiinnostavaa nähdä, mikä Ranskan toive tässä tapauksessa on.

Puolustusministeri Jussi Niinistö on parhaillaan aiheen tiimoilta Brysselin kokouksessa kuunteluoppilaana.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva puolestaan ei lupaa Suomelta sotilaallista apua Ranskalle terrorismin torjuntaan. Kanerva korostaa, että Suomi ei voi auttaa Ranskaa voimakeinoin, koska se on Suomen lain mukaan kielletty.

– Suomen laki kattaa kyllä kriisinhallintaan osallistumisen, mutta voimakeinoin annettava apu on nykylain mukaan kielletty Suomelta, Kanerva totesi Ylen radion Ykkösaamun haastattelussa.

Ranskan presidentti François Hollande on toivonut Pariisin terrori-iskujen jälkeen EU-jäsenmailta artiklan 42.7:n eli turvatakuiden käyttöön ottamista.

EU:n turvatakuut tarkoittavat, että muut jäsenmaat sitoutuvat auttamaan kaikin keinoin, jos yksi maa joutuu sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi.

Ylös