Kristillisdemokraateissa riemuitaan hallituksen peräännyttyä eläkeläisten asumistuen leikkauksesta

16.11.2015 klo 11:44 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien toiveet toteutuivat: Hallitus peruukin eläkeläisten asumistuen leikkaukset. Lisäksi ensi vuodelle tavoitellut lääkorvauksiin kohdistuvat säästöt puolitetaan.

Sosiaali-ja terveysministeri Hanna Mäntylän tämän aamuisen ilmoituksen mukaan hallitus on perumassa päätöksensä eläkeläisten asumistuen yhdistämisestä yleiseen asumistukeen. Päätös olisi ajanut monet eläkeläiset turvautumaan toimeentulotukeen.

– Näyttää siltä, että kun näitä leikkauksia tehdään samanaikaisessa useassa siilossa, niiden yhteisvaikutuksia ei olekaan arvioitu, Essayah muistuttaa.

Samalla hallitus puolittaa ensi vuodelle tavoitellut lääkekorvauksiin kohdistuvat säästöt. Täysimääräisinä nekin olisivat kohdistuneet pahiten paljon sairastaviin ja pienituloisiin kansalaisiin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah iloitsee hallituksen uusista linjauksista.

– Tämä antaa lisäpontta vastuulliselle oppositiotyöskentelylle, Essayah sanoo.

Hän pitää hallituksen päästöstä yllättävänä käänteenä.

– Tämä kielii siitä, että on haluttu tehdä nopeita päätöksiä, mutta niiden vaikutuksia ei ole arvioitu loppuun saakka, hän sanoo.

Oppositio on hiillostanut hallitusta koko syksyn eläkeläisten asumistukeen liittyvistä leikkaussuunnitelmista.

Kristillisdemokraatit esittivät vaihtoehtoisessa budjetissaan, että eläkeläisten asumistuen leikkaus peruttaisiin kokonaan.

Samoin Kristillisdemokraatit olisivat olleet valmiita poistamaan leikkauslistalta lääkekorvauksiin kohdistuvat säästöt.

Hallituksen alkuperäisen suunnitelman mukaan lääkekorvaukset olisivat huvenneet murto-osaan nykyisestä vaalikauden loppuun mennessä.

Kristillisdemokraatit ovat pitäneet esityksiä hankalina senkin vuoksi, että ne kohdistuvat yhteen ja samaan ihmisryhmään: pienituloisiin ja paljon sairastaviin.

– Näyttää siltä, että kun näitä leikkauksia tehdään samanaikaisessa useassa siilossa, niiden yhteisvaikutuksia ei olekaan arvioitu, Essayah muistuttaa.

Esimerkiksi asumistuen leikkaus olisi pudottanut eduskunnan tietopalvelun mukaan 27 000 eläkeläistä köyhyysrajan alle.

– Yksi väestöryhmä olisi joutunut toimeentuloluukulle. Silloin säästökään ei ole enää mikään säästö, Essayah muistuttaa.

Kristillisdemokraatit eivät kuitenkaan vastusta hallituksen esityksiä periaatteen vuoksi. Essayah’n mukaan KD:lla on aivan sama tavoite eli hillitä valtion velkaantumista. Siksi KD:n vaihtoehtoinen budjettikin on tasapainotettu eli se ei lisää velkaantumista.

Hallitus onkin tullut KD:n esittämille linjoille jo aikaisemminkin: Essayah poimii esimerkiksi harmaan talouden torjunnan, johon satsatut varat saadaan moninkertaisesti takaisin.

– Se oli meillä vaihtoehtobudjetissa ja kahden viikon päästä siitä hallituskin reagoi.

Kirittävää kuitenkin riittää. Tasapainotetussa budjettiehdotuksessaan Kristillisdemokraatit pitäisivät keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvauksen nykyisellään. Hallitus puolestaan on aikeissa poistaa korvauksen.

Essayah’n mielestä ruokavaliokorvaus on jälleen yksi esimerkki erittäin pienestä säästöstä, jolla on kuitenkin hyvin suuri merkitys keliaakikoille. Ruokavalio on sairauden ainut hoitokeino.

– Ja jos yhden nostaisin vielä KD:n vaihtoehtobudjetista, niin se on yrittäjävähennys. Se pitäisi toteuttaa heti, Essayah vaatii.

 

Ylös